Zakaj bo negovalno bolnišnico v Mariboru gradil najdražji ponudnik?

Slovenija 03. Avg 202316:19 16 komentarjev
Univerzitetni klinični center Maribor
Miloš Vujinović/BOBO

Negovalno bolnišnico v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bo gradila skupina podjetji, ki je oddala najdražjo ponudbo. Strokovna komisija je pred dvema mesecema izbrala najcenejšega ponudnika, vendar je odločitev preklicala, ker je ugotovila, da je samo najdražji ponudnik izpolnjeval pogoje. Pod vse odločitve je podpisan Aleš Šabeder, ki se je prejšnji teden poslovil s položaja vodje zdravstvenih investicij.

Negovalno bolnišnico v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor bodo gradila podjetja Pomgrad, VG5 in GIC Gradnje. To odločitev je 25. julija podpisal Aleš Šabeder, ki ga je vlada dva dni pozneje razrešila z mesta direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ).

Šabeder je sicer za vodenje postopka izbire izvajalca negovalne bolnišnice v Mariboru pooblastil UKC Maribor. Ta je imenoval strokovno komisijo, v kateri pa je imel UNKIZ enega člana.

Strokovna komisija je 1. junija za izvedbo gradnje izbrala podjetje Makro 5, ki je oddalo najcenejšo ponudbo. Dela bi opravilo za 8,75 milijona evrov brez DDV. Vendar je nato Pomgrad vpogledal v dokumentacijo Makro 5 ter sporočil, da je strokovna komisija pri preverjanju, ali Makro 5 izpolnjuje pogoje, naredila napako.

Aleš Šabeder je nato 14. junija odločitev o izbiri Makro 5 razveljavil, dober mesec in pol pozneje pa izbral skupino podjetji s Pomgradom na čelu. Ta je ponudila ceno 12,3 milijona evrov brez DDV.

V odločitvi je navedeno, da ponudba Makro 5 ni izpolnjevala več pogojev pri opremi kuhinje: glede velikosti mize, hitrosti mešalnika, moči pečice in štedilnika …

Na razpis sta se s skupno ponudbo prijavila tudi Medicoengineering in Lesnina MG oprema, ki bi dela opravila za 11,4 milijona evrov. Zanju je strokovna komisija že v prvo ugotovila, da ne izpolnjujeta pogojev, ker sta predložila garancijo za resnost ponudbe brez stavka “izdano finančno zavarovanje je brezpogojno in plačljivo na prvi poziv”.

Černač: Šabeder je zahteval izbiro dražjega ponudnika

Očitki o tem, da naj bi Šabeder dajal neupravičeno prednost najdražjemu ponudniku, so se pojavili, še preden je bila uradno potrjena končna odločitev. Poslanec SDS Zvone Černač je na primer v državnem zboru že 17. julija dejal, da je Šabeder zahteval izbor ponudnika, ki je za več milijonov evrov dražji od najcenejšega.

To je bil po Černačevih besedah tudi razlog, da se je Slovenija odpovedala predvidenemu sofinanciranju negovalne bolnišnice iz Evropske unije (EU). Za gradnjo bi namreč morali dobiti 6,8 milijona evrov evropskega denarja, a ga ne bo, ker so na ministrstvu za zdravje, pod katero sodi UNKIZ, ocenili, da projekta ni mogoče izvesti do roka, ki bi se iztekel konec letošnjega leta.

Na ministrstvu za zdravje so očitke zanikali. Poudarili so, da je postopek javnega naročila za negovalno bolnišnico vodil UKC Maribor.

Evropski denar ne bo izgubljen, saj bo porabljen za druge stvari, negovalna bolnišnica pa bo financirana iz proračuna, zagotavljajo na ministrstvu

Negovalna bolnišnica v Mariboru je sicer ena od šestih gradbenih investicij, pri katerih se je aktualna vlada odpovedala evropskemu denarju, ker je ocenila, da ne bodo končane v roku.

Namesto Šabedra je vlada za vodjo urada imenovala Tomaža Pliberška, ki je bil državni sekretar na ministrstvu za zdravje v letih 2019 in 2020, ko je bil minister Šabeder. Po tem je Pliberšek nekaj časa delal tudi v Pomgradu, so nam sporočili z ministrstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje