Zamude in gneča na vlaku iz Kamnika v Ljubljano. Kaj odgovarjajo pristojni?

Slovenija 20. Jan 202311:21 2 komentarja
Vlak
Žiga Živulović jr./BOBO

Potniki, ki te dni med Kamnikom in Ljubljano potujejo z vlakom, se pritožujejo nad zamudami in veliko gnečo. Na Slovenskih železnicah odgovarjajo, da je vzrok za to gradbišče v Domžalah, zaradi katerega na tej relaciji v jutranji konici vozi en vlak manj.

Na vlaku, ki vozi med Kamnikom in Ljubljano, je po navedbah na družbenih omrežjih že nekaj dni velika gneča. “Ljudje na vlaku Kamnik – Ljubljana niti stati ne morejo. A bi mogoče razmislili o kakšnih dodatnih kompozicijah,” se je na družbenem omrežju Twitter v torek med drugim spraševal tudi nekdanji poslanec SMC Kamal Izidor Shaker.

Vlaki imajo na tej relaciji zadnje dni pogosto zamudo ali pa so zelo polni. Na Slovenskih železnicah so za N1 povedali, da so te težave povezane z gradbenimi deli na postaji Domžale ter s tem povezanimi ovirami in manjšo prepustnostjo proge, saj zaradi tega na postaji ni možno križanje nasproti vozečih vlakov.

Zaradi tega so bili na Slovenskih železnicah primorani za čas od 16. januarja do 27. marca izdelati prilagojeni vozni red z manjšim številom vlakov. “V jutranji konici med 6. in 9. uro vozi en vlak manj. K večji zasedenosti vlakov, poleg zmanjšanega števila vlakov v času del, pripomorejo še trenutne vremenske razmere,” so nam odgovorili.

Dodajajo, da spremljajo potovalne navade, predvidene tokove potniškega prometa in prilagajajo kapacitete glede na možnosti. “Potnikom, ki potujejo na kamniški progi v času prilagojenega voznega reda omogočamo potovanje v 1. razredu vlaka z vozovnico za 2. razred vlaka,” so še dodali.

Na spletni strani Slovenskih železnic je navedeno, da bo nadgradnja železniške postaje Domžale predvidoma potekala do konca julija 2023. Gradbena dela zajemajo novo tirno shemo, gradnjo novega otočnega in bočnega perona z nadstrešnicami ter gradnjo novega podhoda pod železniškimi tiri z dvigali, ki bo omogočil potnikom varen dostop na otočni peron, pešcem in kolesarjem pa varen prehod med vzhodno in zahodno stranjo Domžal. V sklopu nadgradnje železniške postaje bo obnovljeno tudi postajno poslopje z novo blagajno, čakalnico, sanitarijami za potnike ter parkirišče in obračališče za avtobuse. Prav tako bodo v okviru nadgradnje posodobljene signalnovarnostne, telekomunikacijske in elektroenergetske naprave.

render
Slovenske železnice

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje