Zaradi inflacije in dražjega goriva višji tudi prispevki za cerkvene maše

Slovenija 27. Okt 202211:30 11 komentarjev
duhovnik
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi vse višjih življenjskih stroškov se je septembra zvišal priporočeni znesek za mašo. Kot pojasnjujejo slovenski škofje, so to storili zaradi inflacije, višjih cen goriva in zvišanja minimalne bruto plače. Pri tem pa dodajajo, da to ni cena za sveto mašo, saj gre za prostovoljni dar vernika. Nov znesek priporočenega mašnega daru so slovenski škofje sicer potrdili že maja, v veljavo pa je odločitev stopila septembra.

V zadnjih mesecih smo v Sloveniji priča številnim podražitvam energentov, hrane in storitev. Cene so se na letni ravni septembra tako zvišale za deset odstotkov, najbolj pa so na to vplivale podražitev prehrambnih izdelkov (14,4 odstotka) in naftnih derivatov (1,6 odstotka). 

Potrošniki lahko podražitve opazijo na vsakem koraku: med drugim so se podražile gostinske storitve, več je treba odšteti za rekreacijo in kulturno udejstvovanje. Precej dražji so tudi toaletni papir in drugi izdelki iz sanitarnega programa.

Številni višje cene pripisujejo vojni v Ukrajini, strogim sankcijam proti Rusiji, deloma pa tudi ukrepom za zajezitev covida-19 na Kitajskem. Država tam namreč še vedno vztraja pri ničelni toleranci do virusa, zaradi množice okužb pa so na primer motnje nastale tudi v največji tovarni iPhonov na svetu v mestu Žengžov, ki zaposluje 300 tisoč ljudi.

Ekonomist Velimir Bole z Ekonomskega inštituta Pravne fakultete pa med drugim v svoji analizi ugotavlja, da je visoka inflacija povezana predvsem z drugimi dejavniki: prevelikim trošenjem prebivalstva in države, pomanjkanjem delavcev, obenem pa slovenska podjetja zunanje šoke (na primer rastoče cene energentov in surovin) hitreje vračunavajo v končne cene kot drugod v evrskem območju. Več o tem preberite v članku Pri nas podjetja povišujejo cene bolj, kot se povišujejo njihovi stroški.

Škofje določili višji prispevek za mašo

Valu podražitev pa je sledila tudi Katoliška cerkev v Sloveniji. Kot je za N1 povedal generalni tajnik Slovenske škofovske konference Tadej Strehovec, so slovenski škofje v letošnjem maju potrdili nov znesek priporočenega mašnega daru, ki je stopil v veljavo 1. septembra letos. Najvišji znesek daru za sveto mašo je po vseh škofijah enak in znaša 23 evrov. Do avgusta je ta prispevek znašal 20 evrov.

ljubljanska stolnica
Denis Sadiković/N1

“To ni cenik oziroma cena za sveto mašo, saj gre za prostovoljni dar vernika. Če vernik iz ekonomskih razlogov ne more darovati toliko, lahko daruje tudi manj in duhovnik bo opravil sveto mašo po namenu darovalca,” je še dodal Strehovec.

Kako RKC opravičuje zvišanje prispevka

Kot pojasnjujejo v Katoliški cerkvi, Slovenska škofovska konferenca oblikuje najvišji znesek za mašni dar glede na življenjske potrebe slovenskih duhovnikov, saj to zanje predstavlja glavno sredstvo za preživetje, ter v skladu z letnim dvigom življenjskih stroškov.

“Letos so škofje odločili, da se priporočen dar za mašno intencijo zviša skladno z višanjem življenjskih stroškov, kot so višina inflacije, povišanje cene goriva in zvišanje minimalne bruto plače, od zadnjega povišanja intencij leta 2018 do danes,” so še povedali.

Dodali so, da mašni darovi in drugi darovi vernikov, ki jih namenijo duhovnikom (npr. ob pogrebu ali ob poroki), predstavljajo pomemben vir prostovoljnih darov za vzdrževanje duhovnika. “Z darovi, ki jih duhovniki prejemajo od vernikov, pokrivajo osnovne življenjske stroške, kot so prehrana, gorivo in vzdrževanje avtomobila idr.,” pravijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje