ZDA odobrile poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19

Slovenija 18. Avg 202118:43 0 komentarjev
cepljenje astrazeneca
Soe Zeya Tun, REUTERS

Ameriške zdravstvene oblasti so danes odobrile poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, ki ga bodo posamezniki prejeli osem mesecev po tem, ko so bili cepljeni. Cepljenje s poživitvenim odmerkom se bo v ZDA začelo 20. septembra.

“Razpoložljivi podatki jasno kažejo, da se zaščita pred (koronavirusno) okužbo po prejetih prvih odmerkih sčasoma zmanjšuje,” so v izjavi zapisali najvišji zdravstveni uradniki v državi, ki so ugotovili, da bo za povečanje zaščite, ki jo nudi cepivo, in podaljšanje njene obstojnosti potreben poživitveni odmerek.

“V povezavi s prevladujočo različico delta začenjamo opažati dokaze o zmanjšani zaščiti pred blago in zmerno obliko bolezni,” so še dodali. Cepljenje se bo za tiste, ki so prejeli dva odmerka cepiv podjetij Pfizer in Moderna, začelo 20. septembra. Prav tako pričakujejo, da bo potreben poživitveni odmerek tudi za tiste, ki so bili cepljeni s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson, vendar bo potrebno pred dokončno odločitvijo pridobiti več podatkov.

Poživitveni odmerek naj bi naprej prejeli oskrbovanci domov za starejše in zdravstveni delavci, nato bo sledila splošna populacija, poroča AFP. Še v začetku poletja je sicer veljalo, da poživitveni odmerek ne bo potreben, a so se razmere od takrat spremenile. Že prejšnji teden so tako v ZDA odobrili tretji odmerek za imunsko oslabljene osebe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!