Pred podražitvijo na nekaterih bencinskih črpalkah po državi že zmanjkalo dizla

Gospodarstvo 30. Apr 202212:19 > 17:47 7 komentarjev

Po tem, ko je vlada Janeza Janše sklenila, da od jutri dalje ne bo več regulirala cen pogonskih goriv, je na bencinskih črpalkah znova zavladala panika. Ker je pričakovati, da bodo opolnoči cene bencina in dizla močno poskočile, lahko tudi na rekordne ravni, z bencinskih črpalk širom po državi poročajo, da je ponekod dizla že zmanjkalo. Cisterne z dodatnimi količinami so na poti, pravijo. A po informacijah N1 nekateri naftni trgovci zaradi vikenda in praznikov dopuščajo tudi možnost, da vseh bencinskih servisov, kjer je dizla ni več, z dodatnimi količinami danes ne bodo mogli oskrbeti. Da dizla na nekaterih črpalkah zmanjkuje, so potrdili tudi Petrol, OMV in MOL Slovenija.

Ker se bodo cene najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina in dizla opolnoči zvišale, lahko tudi na rekordne ravni, na bencinski črpalkah širom po državi že od četrtka opažajo povečano povpraševanje. Še več: tudi tokrat je na nekaterih bencinskih servisih dizla že zmanjkalo in čakajo cisterne, ki bodo pripeljale dodatne količine goriva.

Po informacijah N1 nekateri naftni trgovci zaradi vikenda in praznikov dopuščajo tudi možnost, da vseh bencinskih servisov, kjer je dizla ni več, z dodatnimi količinami danes ne bodo mogli oskrbeti. Na črpalkah pa pred podražitvijo opažajo več osebnih avtomobilov, pa tudi tovornih vozil in znova spet ljudi, ki na bencinsko črpalko pridejo s cisternami in sodi ter si delajo zaloge za zdaj še cenejšega dizla.

Opolnoči rekordna podražitev?

Ker se je vlada Janeza Janše odločila, da od jutri naprej cen pogonskih goriv ne bo več regulirala, se po izračunih Financ obeta rekordna podražitev. Če je zaradi regulacije cen liter 95-oktanskega bencina lahko zdaj stal največ 1,503 evra za liter, se lahko ta cena po izračunih Financ povzpne na 1,6 evra za liter. Dizel je lahko zdaj stal največ 1,541 evra, od polnoči dalje lahko skoči na 1,8 evra za liter. Na vprašanje, za koliko bodo dvignili cene, so iz Petrola za TVS v petek odgovorili, da “sprememb cen pogonskih goriv vnaprej ne sporočamo. Lahko pa povemo, da bodo cene po sprostitvi nekoliko višje od trenutnih, primerljive s cenami v Avstriji in na Hrvaškem. Trenutno veljavne regulirane cene namreč ne odražajo realnih cen, kar je razvidno tudi v primerjavi s posameznimi cenami med državami EU.”

Povejmo, da po podatkih AMZS v Avstriji liter 95-oktanskega bencina trenutno stane 1,72 evra, liter dizla pa 1,83 evra. Na Hrvaškem pa je treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,65 evra, za liter dizla pa 1,73 evra. 

Kot so za N1 potrdili na bencinski črpalki Petrol v Podčetrtku, jim je dizla zmanjkalo danes ob pol desetih dopoldan. Pravijo, da je nova cisterna z gorivom že na poti, kar pomeni, da bo točenje dizla popoldan znova omogočeno. Uslužbenci Petrola v Podčetrtku so dejali, da občutno povečanje povpraševanja zaznavajo že od četrtka, za razliko od prvega vala podražitev pogonskih goriv pa pri njih uporabniki tokrat z gorivom večinoma napolnijo le osebne avtomobile in se na črpalki ne ustavljajo z velikimi cisternami.

Bencinska črpalka Rožna dolina
Jakob Murovec/N1

Drugače so za N1 povedali na Petrolu v Šentjurju, kjer je prav tako dizla že zmanjkalo, bencin in kurilno olje sta na voljo. Uslužbenci tega Petrola so nam potrdili, da je povpraševanje v zadnjih dneh močno povečano, gorivo pa uporabniki točijo tako v osebne avtomobile kot tudi v večje sode ali cisterne. Točenje dizla bo znova omogočeno danes popoldan, saj je tudi k njim poti nova cisterna z gorivom.

Petrol, OMV in MOL tudi uradno: Prihaja do kratkoročnih izpadov zaloge

V Petrolu so tudi uradno potrdili, da je danes povpraševanje povečano in da “prihaja do kratkoročnih izpadov zaloge.” Kot pravijo, se trudijo, da bodo vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena že tekom dneva in da so obenem zaradi povečane prodaje že povečali tudi dobavo goriva. “Po naši oceni z vidika stabilnosti oskrbe ni potrebe za paniko in vrste na bencinskih servisih, saj tudi ni nobene potrebe, da bi potrošniki krepili svoje zaloge goriv oziroma spremenili svoje običajne navade za oskrbo z gorivi. V tem trenutku dobava naftnih derivatov s strani svetovnih trgov poteka brez večjih težav. Lahko potrdimo, da imamo za mesec maj potrjene vse načrtovane dobave naftnih derivatov. Tudi za celotno leto 2022 ima družba Petrol zagotovljene dolgoročne nabavne pogodbe za naftne derivate v obsegu, ki odraža dosedanjo dinamiko rasti mobilnosti na ravni pred covidom, kot je opredeljeno v poslovnem načrtu za leto 2022,” so še sporočili iz Petrola.

Iz OMV so sporočili, da “v luči napovedane sprostitve cen na bencinskih servisih OMV včeraj in danes beležimo močno povečano povpraševanje in količinski odjem goriv. Na servisih smo zaznali nakupovanje goriva na zalogo, tudi v izjemno velikih količinah, zato že od včeraj dalje v izdatnem obsegu kljub pred tem polnim zalogam na servise dobavljamo dodatno gorivo in z osebjem na servisih delamo vse v naši moči, da gostom zagotovimo ustrezno oskrbo. Navkljub ustrezni pripravljenosti zaradi logističnih izzivov povezanih s časovnimi omejitvami opravljanja dela prevoznikov, pri čemer morajo ti delovati v skladu z omejitvijo ur, ki jih lahko preživijo na cesti, v tem trenutku žal ne moremo zagotoviti, da na nekaterih bencinskih servisih po državi za krajši čas ne bo zmanjkalo goriva,” pravijo v OMV.

Da dizla zmanjkuje tudi na nekaterih njihovih črpalkah, so za N1 potrdili še v MOL Slovenija.  

Dizel na MOL Teharje

Goran Saša/FACEBOOK

Že v petek zvečer pa je dizla zmanjkalo na bencinski črpalki MOL na Teharjah, cisterno z dodatnimi količinami pričakujejo popoldan. Da dizla zmanjkuje, so za N1 potrdili tudi na MOL Slovenija. Bencinska črpalka v Teharjah le ena izmed njihovih bencinskih črpalk, na katerih je zmanjkalo dizla. To se je namreč zgodilo tudi na Teznem v Mariboru, v Kidričevem, v Radljah…Na MOL Slovenija dodajajo, da na črpalke, kjer je dizla zmanjkalo, pošiljajo cisterne z dodatnimi količinami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje