Vlada ni podaljšala uredbe o najvišji prodajni ceni goriv, obeta se rekord

Gospodarstvo 29. Apr 202209:40 > 19:33 8 komentarjev
Bencina črpalka
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada ne bo podaljšala uredbe o najvišji prodajni ceni pogonskih goriv, kar pomeni, da se bodo cene naftnih derivatov znova prosto oblikovale na trgu. Vlada se je za ta korak odločila, "ker so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale". Po preračunu Financ se bodo cene po 1. maju povzpele čez 1,6 evra za liter bencina in 1,8 evra za liter dizla.

Vlada ne bo podaljšala uredbe o najvišji prodajni ceni pogonskih goriv, kar pomeni, da se bodo cene naftnih derivatov znova prosto oblikovale na trgu. “V vmesnem obdobju so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale. V Sloveniji trenutno ne zaznavamo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv. Zaradi vladnega ukrepa so v Sloveniji najvišje dovoljene drobnoprodajne cene za neosvinčen 95-oktanski bencin in dizel že od sredine marca 2022 nižje od evropskega povprečja in povprečja v evroobmočju,” so zapisali v obrazložitvi.

Po zdaj veljavni uredbi maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi ne sme preseči 1,503 evra za liter, najvišja cena za liter dizla pa je določena pri 1,541 evra. Najvišja dovoljena veleprodajna cena z davkom na dodano vrednost za motorni bencin NMB-95 znaša 1,503 evra na liter, za dizel pa 1,541 evra na liter.

Začasno regulacijo maloprodajnih cen bencina je vlada uvedla 14. marca, ko so bile številne motnje na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati, ob tem pa je cena zelo nihala. Kasneje so 31. marca določili še najvišje dovoljene veleprodajne cene, in sicer za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina v višini 1,483 evra, za liter dizla pa 1,521 evra za liter. Vlada je danes sporočila, da so z omejitvijo cen dosegli svoj namen in zaščitili potrošnike.

Predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Peter Pišek je do zadnjega upal, da bo vlada ukrep podaljšala, je dejal za POP TV povedal. Po njegovih besedah pomeni deset odstotno zvišanje goriva v transportu okrog tri odstotke podražitve za storitev, ob tem pa se seveda podraži končni produkt. Kot dodaja Pišek to pomeni dražji kruh, mleko, obleke, potrebščine, zdravstvo in tako naprej, a na drugi strani dvomi, da bodo podražitvam sledile tudi plače. Pišek upa, da jim bo prisluhnila prihodnja vlada.

Za 1. maj rekordna cena?

Finance so pripravile oceno, kakšne bi bile cene goriva, če vlada ne bi intervenirala in podaljšala uredbe. Bencin bi se povzpel prek 1,6 evra za liter, kar bi pomenilo rekord. Avgusta leta 2012 je bencin stal 1,58 evra, kar je največ doslej. Cene dizla pa bi po oceni Financ lahko presegle 1,80 evra za liter.

Vlada je na včerajšnji seji sicer podaljšala uredbi za določitev zneska trošarine za energente in določitev zneska trošarine za električno energijo do 31. julija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje