Zmeda z odlokom: k zdravniku vendarle tudi brez PCT?

Koronavirus 08. Sep 202112:54 > 13:34
Zdravnica s stetoskopom
BOBO

Na ministrstvu za zdravje po neuradnih informacijah N1 popravljajo odlok o izpolnjevanju pogoja PCT za obisk zdravnika.

Po novem vladnem odloku je pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) obvezen v številnih dejavnostih. Izpolnjevati ga morajo vse osebe, ki pri delu prihajajo v neposreden stik z drugimi, obvezen pa je tudi za uporabnike storitev.

Po objavi odloka so na Zdravniški zbornici Slovenije ocenili, da je pogoj PCT po novem obvezen za vse paciente, ki želijo dostopati do zdravstvenih storitev, in druge osebe, ki so udeležene oziroma prisotne pri izvajanju zdravstvene dejavnosti.

Izjema naj bi veljala le v primeru “nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja”. Na zbornici so ministrstvo zato vprašali, kaj točno pomeni “medicinska pomoč” in kdaj torej pogoj PCT ni potreben za obisk pri zdravniku.

Na ministrstvu naj bi odlok popravljali

Ker pa je ta odlok oziroma njegova interpretacija sprožila veliko zmede, ga po naših neuradnih informacijah na ministrstvu za zdravje že popravljajo. Ponekod so si odlok že od začetka razlagali tako, da pogoj PCT za obisk zdravnika ni potreben. Kot smo izvedeli, je bil v Zdravstvenem domu Ljubljana dostop do zdravnika kljub odloku omogočen tudi za osebe, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT.

Portal Necenzurirano.si poroča, da naj bi minister za zdravje Janez Poklukar spremembo odloka napovedal tudi na skupščini združenja zdravstvenih zavodov.

Na hematološki kliniki preverjajo pogoj PCT

Izpolnjevanje pogoja PCT pa so preverjali na hematološki kliniki v ljubljanskem kliničnem centru. Kot piše v dopisu, ki ga dobijo pacienti, potrdilo PCT zahtevajo z namenom zagotoviti varnost vsem udeležencem. “Če potrdila ne boste imeli, boste deležni pogovora z enim od naših zdravnikov, ki bo odločil, ali je pregled v ambulanti nujen ali pa ga je moč odložiti,” so zapisali v dopisu. Pacienti brez potrdila PCT tako dobijo nov termin za obisk, so nam potrdili na kliniki.