Afera sladkor: v Srbiji nihče ne ve, zakaj te dobrine na policah preprosto ni

Svet 26. Maj 202210:02 > 13:19 0 komentarjev
sladkor v Srbiji
Nova.rs

Na trgovskih policah v Srbiji te dni skoraj ni mogoče najti sladkorja. Država in strokovnjaki pa medtem mirijo, da je sladkorja dovolj. Še danes naj bi vlada tudi omejila ceno za kilogram sladkorja.

Na trgovskih policah srbskih trgovin v zadnjih dneh močno primanjkuje sladkorja. Srbski mediji poročajo, da sladkorja ni mogoče kupiti niti v manjših lokalnih trgovinah niti v velikih nakupovalnih središčih v Beogradu. Na policah je le nekaj zavitkov sladkorja v prahu. Prodajalci pravijo, da so police prazne že nekaj dni.

“Vsakih deset minut pride nekdo, ki želi kupiti sladkor, a ga moramo odsloviti,” je za srbski medij Nova.rs povedal zaposleni v eni od trgovin v Beogradu. Novo dostavo sladkorja so pričakovali tudi včeraj zjutraj, a je ni bilo.

V velikih supermarketih, kjer je bilo sladkor še mogoče najti, so medtem omejili nakup sladkorja, potrošniki pa lahko kupijo največ pet kilogramov te dobrine. Trgovske verige se trudijo zagotoviti dodatne količine, kupce pa pri nakupovanju pozivajo k odgovornosti in zadržanosti – a ti pozivi niso prinesli rezultatov. Sladkorja pa ne primanjkuje le v Beogradu, podobno je tudi v drugih srbskih mestih.

Država miri: Sladkorja je dovolj

Odgovora na vprašanje, zakaj so začeli ljudje panično kupovati sladkor in kopičiti zaloge, kar je vodilo v veliko pomanjkanje v trgovinah, pravzaprav ne pozna nihče. Državni uradniki in strokovnjaki pa medtem zatrjujejo, da je sladkorja v Srbiji dovolj. Tudi srbski kmetijski minister Branislav Nedimović je sporočil, da ima država na zalogi dovolj sladkorja oziroma celo več, kot je treba. Napovedal je, da bodo v prihodnjih dneh iz državnih rezerv sprostili večje količine.

sladkor v Srbiji
Nova.rs

Vučić napovedal, da bo vlada omejila ceno sladkorja

Da bi preprečili špekulacije in dvig cen, je srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki se trenutno v Davosu udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma, v sredo napovedal, da bodo ceno sladkorja še dodatno omenili. To naj bi srbska vlada storila danes, za kilogram sladkorja pa naj bi bilo treba odšteti 89 dinarjev (0,76 evra).

Zaradi naraščajočih cen živil so v Srbiji ceno sladkorja v maloprodaji že omejili. Trgovine lahko sladkor prodajajo po ceni, kot je veljala 15. novembra lani. Vendar je ta stara uredba omejitev določala le za sladkor, ki je bil pakiran v embalaži po en kilogram, ne pa tudi za ostala pakiranja, po na primer pet kilogramov. Ceno sladkorja, ki je pakiran v večji embalaži, so lahko trgovci oblikovali sami. Ker pa je bil sladkor v kilogramskem pakiranju zaradi tega najcenejši, ga je hitro tudi zmanjkalo.

Danes pa je srbski predsednik dejal, da zalog ni treba delati, saj je problem rešen. Po njegovih besedah je za nastalo situacijo odgovoren tajkun iz “Kolubarskega okrožja”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!