Avstralsko gospodarstvo se prebuja: vrnili se bodo tuji študentje in delavci

Koronavirus 22. Nov 202108:27 > 12:00 0 komentarjev
Avstralija
Jaimi Joy/REUTERS

Po poldrugem letu strogih omejitev pri vstopu v državo se bodo decembra v Avstralijo lahko vrnili tuji študentje in imetniki vizumov. Odločitev vlade so pozdravili avstralski gospodarstveniki, ki jim pomanjkanje delovne sile povzroča številne težave.

Potem ko so bili predeli Avstralije še nedavno v strogem lockdownu, Avstralija s 1. decembrom odpira svoje meje za imetnike vizumov, tuje študente in begunce. Pogoj za njihov vstop v Avstralijo pa bo, kot je napovedal avstralski premier Scott Morrison, cepljenje proti covidu-19.

Avstralija je vstop v državo močno omejila maja lani. Vstop je dovolila le omejenemu številu državljanov in oseb, ki imajo tam stalno prebivališče. Nedavno so te omejitve nekoliko razrahljali in dovolili, da v državo pripotujejo tudi člani avstralskih družin.

Odločitev avstralske vlade, da z decembrom dodatno razrahlja pogoje za vstop v državo, predstavlja spodbudo za avstralsko gospodarstvo. Da bodo v državo lahko pripotovali tuji delavci, bo pozitivna sprememba za panoge, ki zaradi manka delovne sile raven dela stežka ohranjajo, in tiste, ki temeljijo na delavcih s specifičnimi znanji.

Pomembna vrnitev tujih študentov

Tuji študenti, ki navadno zasedejo petino mest, vsako leto avstralskemu gospodarstvu prinesejo 35 milijard avstralskih dolarjev (več kot 22 milijard evrov). Zaradi njihove odsotnosti v zadnjem letu so morale avstralske univerze skupno odpustiti več sto zaposlenih.

Konec oktobra je po vladnih podatkih vizum za vstop v Avstralijo imelo 235.000 tujcev, od tega 160.000 študentov.

Avstralija je s strogimi ukrepi proti širjenju covida-19 v primerjavi z drugimi državami epidemijo ohranila relativno pod nadzorom. Skupno so potrdili 200.000 oseb, umrlo pa je 1.948 bolnikov s covidom-19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!