Avstrija uvaja poseben davek na fosilna goriva

Gospodarstvo 20. Jan 202219:17 1 komentar
evro
PROFIMEDIA

Avstrijski parlament je sprejel eko-socialno davčno reformo, ki prinaša olajšave za podjetja in državljane v višini več milijard evrov. Znižali se bosta dohodnina in obdavčitev podjetij. Zvišal se bo sicer davek na fosilna goriva, toda država bo davkoplačevalcem precej več vrnila v obliki posebnega bonusa.

V zameno za višje cene bencina, dizla, kurilnega olja in zemeljskega plina bodo davkoplačevalci prejeli tako imenovani podnebni bonus. Gibal se bo med 100 in 200 evrov, odvisno od regije. Prebivalci podeželja s slabo dostopnostjo javnega prevoza bodo prejeli več, prebivalci mest pa manj.

Najnižji bo bonus na Dunaju, kjer bo znašal 100 evrov. Za mesta, kot so Gradec, Linz ali Salzburg, je določen v višini 133 evrov. Otroci bodo prejeli polovičen znesek.

Julija bo sledila uvedba novega davka na podnebju škodljive izpuste ogljikovega dioksida. Ta bo najprej znašal 30 evrov na tono in se do leta 2025 zvišal na 55 evrov. Znanstveniki in okoljevarstveniki so zahtevali še višji znesek.

Letos naj bi Avstrijci prejeli skupaj 1,25 milijarde evrov podnebnega bonusa, novega davka naj bi se v proračun steklo le 500 milijonov evrov. Šele leta 2025 naj bi nato prilivi od davka na ogljikov dioksid presegli znesek izplačanega bonusa in drugih olajšav.

V okviru davčnih razbremenitev se bo znižala obdavčitev v drugem in tretjem dohodninskem razredu od šestih, davek od dohodkov pravnih oseb pa se bo postopno do leta 2024 znižal s sedanjih 25 na 23 odstotkov. Postopno se bo zvišal tudi družinski bonus.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje