Poplave na Balkanu: narasli Ibar grozi Kosovski Mitrovici

Svet 19. Jan 202317:25 > 20:59 0 komentarjev

Zaradi močnega deževja, ki je zadnje dni vztrajalo na Balkanu, se v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem in Kosovu soočajo s poplavami. Trenutno je najhuje prav v Kosovski Mitrovici, kjer so zaradi narasle reke Ibar evakuirali 120 ljudi. Evakuacije so zaradi poplavljenih domov stekle tudi drugod po državi. Narasle reke pa so v Sarajevu in Novem Pazarju zahtevale tri življenja.

Na Balkanu so zaradi več dni trajajočih intenzivnih padavin močno narasle številne reke s pritoki. Te ponekod poplavljajo že dalj časa, intervencijske službe pa so na terenu že od jutra.

Razmere so trenutno najbolj kritične na Kosovu, kjer je bregove prestopila reka Ibar. V Kosovski Mitrovici so morali v predelu Bošnjačka mahala, ki leži neposredno ob reki, evakuirati 120 ljudi, poroča kosovski portal Kossev. Nekatere so začasno namestili v študentski dom.

Narasli Ibar in njegovi pritoki težave povzročajo tudi v krajih Zubin Potok, Leposavić in Zvečan. Voda je poplavila več cest in domov. V občini Zvečan je poplavljenih več kot 50 hiš. Poveljnik tamkajšnjih gasilcev Vladan Radomirović je povedal, da so to najtežje razmere v zadnjih 50 letih, saj je ogroženo celotno območje. Sprožil se je tudi zemeljski plaz. Na Kosovu imajo zaradi poplav tudi težave pri zagotavljanju pitne vode.

Ob tem prebivalce skrbi tudi vremenska napoved, ki kaže, da bo na Kosovu tudi v petek padlo veliko dežja.

Več težav imajo danes tudi v Srbiji, kjer je najhuje v Brodarevu, Prijepolju, Tutinu, Novem Pazarju in Brusu. Po napovedih naj bi to področje vrh poplavnega vala dosegel zvečer, razmere pa naj bi se zatem umirile. Na jugu in jugozahodu Srbije so reke poplavile več deset hiš, ogroženih pa jih je še več sto, več ljudi so evakuirali. Na terenu pomagajo tudi pripadniki vojske.

Hidrolog Dejan Vladiković je za srbsko televizijo RTS povedal, da so največji porast vodostaja zabeležili na rekah Lim in Drina ter v zgornjem toku Zapadne Morave, potem ko je na jugozahodu države padlo od 20 do 40 milimetrov dežja. Ocenil je, da bo na ogroženih območjih gladina rek še naraščala v prihodnjih 12 urah, vrh poplavnega vala pa gre pričakovat v večernih urah v Prijepolju.

V naraslih rekah utonili trije ljudje

Poleg materialne škode pa so poplave zahtevale tudi več življenj. V Novem Pazarju na jugu Srbije so v reko Travnico padle tri osebe, poroča N1 Beograd. Po informacijah drugih srbskih medijev naj bi šlo za tri moške, ki so z vrečami s peskom skušali zamejiti naraščajočo reko. Enega je reševalcem uspelo rešiti, za preostala dva pogrešana pa domnevajo, da sta se utopila.

Narasla reka Miljacka pa je še eno življenje vzela v prestolnici Bosne in Hercegovine. Pozno ponoči so bili namreč reševalci obveščeni, da je v naraslo reko padlo dekle. Okoli 3. ure so reševalci na gladini opazili truplo utopljene in ga spravili na breg. Okoliščine niso znane.

Dež, ki je v BiH začel padati v sredo, je sicer povzročil nagel porast gladine rek, a se danes razmere večinoma umirjajo. Drina je danes prestopila bregove pri krajih Bratunac in Zvornik na vzhodu BiH, po poročanju tamkajšnjih medijev pa so pod vodo počitniške hiše in podobni objekti. Najbolj kritična točka je po poročanju N1 Sarajevo kraj Rudo, ki leži ob reki Lim, v katero se izlivajo narasle reke iz Srbije in Črne gore. Razmere se umirjajo tudi na Hrvaškem, kjer v Karlovački županiji reka Suvaj še ogroža prebivalce občine Tounja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!