Bi lahko na Kitajskem prepovedali obleke, ki škodijo “duhu naroda”?

Svet 11. Sep 202319:12 1 komentar
Kimono
Foto: PROFIMEDIA

Oblasti na Kitajskem razmišljajo o zakonodajnih spremembah, ki bi prepovedale oblačenje in govor, ki škodi "duhu kitajskega naroda". Osnutek sprememb je po navedbah tujih medijev, kot sta CNN in BBC, sprožil nemalo reakcij, kritike pa so med drugim usmerjene v nedefiniranost osnutka in morebitnih posledic.

Stalni odbor nacionalnega ljudskega kongresa na Kitajskem je v začetku meseca objavil predlog, ki med drugim predvideva prepoved oblačil in simbolov, ki naj bi “škodovali duhu kitajskega naroda”, poročajo tuji mediji, pri katerih osnutek sprememb in razprava, ki se je ob tem vnela, nista ostala neopažena.

Če bodo predlagane zakonodajne spremembe sprejete, bo tako na kitajskih javnih mestih nezakonito “nositi ali siliti k nošnji” do naroda žaljiva oblačila oziroma simbole. Kaj točno bi vključevala prepoved, ni znano, so pa predvidene kazni za kršitelje: do 15 dni zapora oziroma globa v višini 638 evrov.

Osnutek pa predlaga tudi prepoved “produkcije, širjenja in objave člankov in komentarjev”, ki bi prav tako škodovali kitajskemu “duhu”, še piše CNN. Po navedbah BBC pa tudi prepoved žaljenja oziroma obrekovanja imen lokalnih junakov in mučenikov ter vandaliziranja njihovih spominskih kipov.

Stalni odbor ljudskega kongresa se na prošnjo za komentar tiskovne agencije Reuters ni (nemudoma) odzval.

Predvidene spremembe dvignile veliko prahu

Zaradi predlaganih zakonodajnih sprememb so skrb izrazili prenekateri uporabniki družbenih omrežij oziroma pravni strokovnjaki, ki so med drugim izpostavili problematičnost nedorečenosti zakonodaje oziroma so predlog označili za absurden, navaja BBC. Svoj komentar na osnutek pa je prek spletne strani kitajskega ljudskega kongresa prav tako podalo okoli 39.000 ljudi, je pred dnevi poročala Reuters.

Peking
Peking (Foto: PROFIMEDIA)

“Kdo bo potrjeval duh kitajskega naroda in prek kakšnih postopkov,” se je na družbenem omrežju Weibo vprašal profesor pravnih študij Tong Dživej s šanghajske javne Univerze za politične vede in pravo Vzhodne Kitajske. Opozoril je, da če bo osnutek zakonodaje sprejet, bo to “neizbežno vodilo v pregon in aretacije in obsodbe ljudi, ki bodo temeljile na volji vodilnih”. Po njegovih besedah bo to povzročilo “neomejeno škodo”.

Da bi taka zakonodaja pomenila kršitve človekovih pravic, pa je po navedbah CNN ocenila profesorica kazenskega prava Lao Dongjan iz pekinške Univerze Tsinghua. “Moč države se neposredno vmešava v vsakodnevno oblačenje posameznih državljanov, kar je očitno pretirana intervencija,” je zapisala na Weiboju.

Eden od uporabnikov Weiboja se je medtem celo vprašal, ali bo kršitev predstavljala tudi nošnja “obleke in kravate”. “Marksizem izvira na Zahodu. Bo njegova prisotnost na Kitajskem štela kot škodovanje nacionalnih čustev,” je zapisal po navedbah BBC.

Weibo
Weibo (Foto: PROFIMEDIA)

Še več prepovedi

Predlog zakonodaje sledi drugim podobnim prepovedim v zadnjih letih, kot sta, tako CNN, prepoved državne radiotelevizije, da se prikazujejo “ženstveni stili”, in zakonodaja, ki ljudem prepoveduje tudi to, da mladoletne nagovarjajo k tetovaži.

Omenjeni ameriški medij navaja še, da je v zadnjem času na Kitajskem izbira oblačil vse bolj politično vprašanje – sploh ko pride do japonskih oblačil, kot je kimono, ki so na udaru zaradi vse večjega nacionalističnega sentimenta, usmerjenega zoper Japonsko. Denimo: kitajska navdušenka animiranih filmov in risank anime je bila po lastnih besedah pridržana po tem, ko se je v kitajskem mestu Sudžov fotografirala v kimonu, uporabniki družbenih omrežji pa so se ob tem spraševali, ali so njena oblačila nedomoljubna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje