Bi lahko v svoj dom sprejeli ukrajinske begunce? Tako lahko pomagate

Slovenija 01. Mar 202213:42 > 02. Mar 2022 09:16 6 komentarjev
Begunci na Slovaškem
Begunci v sprejemnem centru na Slovaškem (Vir: REUTERS).

Slovenija se pripravlja na prihod večjega števila beguncev iz Ukrajine. Potem ko je notranji minister Aleš Hojs dejal, da jih lahko sprejmemo 200 tisoč, je predsednik vlade Janez Janša pojasnil, da gre pri tej številki za maksimalne kapacitete in da pričakujemo veliko manj beguncev. Zanje že pripravljajo prostor v Ljubljani in Logatcu, oglasili pa so se tudi številni posamezniki, ki za njihovo namestitev ponujajo svoja stanovanja.

Predsednik vlade Janez Janša je sinoči na TV Slovenija pojasnil, da gre pri številki 200 tisoč “za maksimalne kapacitete, ki bi jih lahko Slovenija zagotovila tudi v primeru neke velikanske naravne nesreče pri nas ali v soseščini”, in da “to ni številka, ki bi bila izračunana za ta primer”. Dodal je, da nas “je Slovencev 0,47 odstotka Evropske unije. Če to preračunamo na potencialni val, tudi če bi vsa Ukrajina šla med begunce, na Slovenijo pride desetkrat manj od 200.000. Ne zamenjevati neke številke maksimalnih kapacitet z aktualnimi razmerami.”

O pomoči in razdelitvi beguncev naj bi se notranji ministri EU znova dogovarjali v četrtek. Medtem je iz 44-milijonske Ukrajine že zbežalo pol milijona ljudi, večinoma žensk in otrok. Med njimi je večina na Poljskem, pa tudi v Romuniji, Moldaviji, na Slovaškem in Madžarskem, nekateri pa te države le prečkajo in potujejo naprej. Na stotine jih je že včeraj prišlo tudi v Italijo, posamezniki pa tudi v Slovenijo, kjer so nastanjeni pri družinah in prijateljih.

Kako lahko pomagate?

Če imate doma prostor, ki bi ga lahko ponudili beguncem, se lahko obrnete na klicni center, ki ga vzpostavil urad za oskrbo in integracijo migrantov. “Za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure,” so zapisali v obvestilu za javnost. Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42, za klice iz tujine +386 1478 7530. Njihov elektronski naslov: je [email protected].

Ob tem sporočite svoje podatke in število oseb, ki ste jih pripravljeni sprejeti. Obrnete se lahko tudi na Slovensko filantropijo na tej povezavi. Te dni se je že javilo več posameznikov, ki so ponudili svoja stanovanja ali sobe, pa tudi nekaj podjetij, ki ponujajo namestitve v apartmajih in hotelih.

Medtem se uradne institucije v Sloveniji pripravljajo na prihod večjega števila beguncev. Pri tem sodelujejo Civilna zaščita, Rdeči križ, Slovenska vojska, lokalne skupnosti in drugi. Pomoč so že ponudili nekateri župani. “V prvi fazi sprejetja se namestitev načrtuje na lokacijah Ljubljana in Logatec, kjer so namestitve že pripravljene. O drugih konkretnih lokacijah še ne moremo govoriti, predvidena pa je razpršenost po vsej Sloveniji,” so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Kot je sporočila vlada, je od včeraj pripravljen nastanitveni center za begunce v Logatcu, ki bo v delih prostorov za zaščito in reševanje. Minister za obrambo Matej Tonin je danes povedal, da so za begunce iz Ukrajine pripravili 300 mest v Logatcu, ministrstvo za delo pa je lociralo 80 različnih mest za otroke, ki bi morda prišli v Slovenijo brez staršev. Kot je minister Tonin še dejal ob robu slovesnosti dneva civilne zaščite na Brdu pri Kranju, različna ministrstva in službe iščejo tudi potencialne nove kapacitete za namestitev beguncev iz Ukrajine.

“Tam nastanjeni begunci bodo imeli pravico do nastanitve in prehrane ter materialne oskrbe, ki obsega obleko, obutev ter higienske potrebščine. Državljani Ukrajine imajo pravico do nujnega zdravstvenega varstva. Osebe, ki ne bodo nastanjene v nastanitvenem centru, pa bodo imele pravico do denarne pomoči,” so še sporočili predstavniki vlade.

Karitas zbira tudi materialno pomoč

Iz Slovenske karitas so sporočili, da poleg nakazil od danes za pomoč Ukrajincem zbirajo tudi materialno pomoč. Materialno pomoč v hrani, vodi, higienskih pripomočkih in oblačilih bodo zbirali v skladiščih škofijskih Karitas, in sicer v Mariboru, Ljubljani, Celju, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti. Na tej povezavi dobite informacij o točnih lokacijah in času zbiranja pomoči. Hrano in higienske pripomočke bodo zbirali tudi v označenih vozičkih po trgovskih centrih.

Potrebujejo predvsem suho ali trajno in dobro zapakirano osnovno hrano, ki ne potrebuje hlajenja (konzerve, narezek, otroška hrana, testenine, mleko ipd.), higienske pripomočke (pralni prašek, milo in šampon za osebno nego, zobna pasta in ščetke, ženski vložki), higienske robčke in plenice, vodo v plastenkah, oblačila za otroke, bombažno posteljnino, novo spodnje perilo in nogavice ter spalne vreče.

Zbrane izdelke bodo namenili za pomoč prebivalcem v Ukrajini, ukrajinskim beguncem v večjih zbirnih centrih karitasa v sosednjih državah in tudi za nameščene v Sloveniji, kar bo odvisno od potreb in logističnih možnosti, so pojasnili.

Več o tem, kako lahko pomagate, preberite v članku Humanitarna pomoč: Kje in kako lahko pomagate Ukrajincem.

V sredo v Velenje nova skupina beguncev

V Velenje pa v sredo prihaja nova skupina ukrajinskih beguncev, in sicer pet odraslih in trije otroci. Gre za poslovne partnerje in prijatelje velenjskega Zavoda Kssena, je danes povedal direktor zavoda Boštjan Krajnc. Podjetje Esotech, ki je v ponedeljek v Velenje pripeljalo dve družini, pa pričakuje še eno družino iz Ukrajine. Krajnc je še povedal, da je podjetje Esotech posodilo kombi za prevoz, velenjska občina pa je zagotovila voznika in gorivo. Te begunce bodo prevzeli v Romuniji. Potem ko bodo prečkali mejo, jih bodo pripeljali v Velenje, kjer bodo nastanjeni pri slovenskih družinah. Na voljo jim bo tudi velenjski mladinski hotel.

Direktor predstavništva Esotecha v Kijevu in častni konzul Ukrajine v Sloveniji Robert Hudournik pa je povedal, da pričakujejo še eno družino iz Ukrajine, povabilo imajo tudi kolegi njihovih partnerskih podjetij, ki se še odločajo. Vsi upajo, da ne bo potrebe po prihodu v Velenje. Kot smo poročali, je že v ponedeljek Velenje po 55 urah potovanja pripeljal dve družini svojih delavcev, ki v kraju Žitomir gradijo čistilno napravo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje