BiH zadovoljna z “zgodovinsko” odločitvijo, v mestih zasijala zastava Unije

Svet 12. Okt 202219:46 > 21:41 1 komentar
Sarajevo
Johann Sattler/TWITTER

V Bosni in Hercegovini so zadovoljni s predlogom podelitve statusa kandidatke za članstvo v EU. Bisera Turković, zunanja ministrica BiH, je menila, da je odločitev Evropske komisije "zgodovinska". Bolj zadržan je bil sicer dosedanji hrvaški član predsedstva BiH Željko Komšić, ki je sporočil, da je status kandidatke za BiH kljub predlogu Komisije še vedno negotov. V Sarajevu, Banja Luki in Mostarju je medtem zasijala zastava Evropske unije, je na Twitterju sporočil veleposlanik Evropske unije v BiH Johann Sattler.

Zunanja ministrica Bosne in Hercegovine Bisera Turković je pozdravila predlog Evropske komisije, da se njeni državi podeli status kandidatke za članstvo v EU. Tudi več drugih političnih predstavnikov v BiH je predlog ocenilo pozitivno, nekateri pa medtem še vedno izražajo določeno mero dvoma v evropsko perspektivo države.

Zunanja ministrica Turković je v objavi na družbenem omrežju Facebook navdušeno pozdravila današnji predlog Evropske komisije in ocenila, da gre za zgodovinsko odločitev za BiH in njene državljane. “To je močno sporočilo državljanom BiH, da je naša prihodnost znotraj evropske družine,” je zapisala ministrica Turković in dodala, da predlog pomeni tudi priznanje za vsa prizadevanja v BiH, da bi svojo zunanjo politiko uskladili z EU, predvsem v zvezi z vojno v Ukrajini.

Med prvimi se je odzval še predsednik vodilne hrvaške stranke HDZ BiH Dragan Čović, ki je menil, da je danes zgodovinski dan za njegovo državo.

“Iskreno smo hvaležni Evropski komisiji za njihovo pripravljenost narediti ta pomemben korak,” je na Twitterju zapisal Čović, ki je leta 2016 kot takratni predsednik predsedstva BiH vložil prošnjo za pridobitev statusa kandidatke, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pozitivno se je odzval tudi dosedanji srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik, ki je na Twitterju zapisal, da je “priporočilo Evropske komisije za dodelitev statusa kandidatke BiH dolgo pričakovan korak”. Ob tem se je zahvalil predstavnikom komisije za “razumevanje in odločen trud, ki so ga pokazali med tem procesom”.

Dosedanji hrvaški član predsedstva BiH Željko Komšić pa se je na drugi strani odzval bolj zadržano. Menil je, da je status kandidatke za BiH kljub današnjemu predlogu še vedno negotov, še navaja Hina. Za to je okrivil visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta. Komšić namreč meni, da Schmidtove predlagane spremembe volilne zakonodaje v BiH spodbujajo nadaljnje etnične delitve v državi, kar po njegovem ogroža tudi evropsko pot države.

Potezo Evropske komisije je pozdravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je komentiral, da se “s prelomno odločitvijo začenja evropska perspektiva BiH”, podelitev statusa kandidatke pa ima po njegovem mnenju tudi velik pomen za mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu. Oglasil se je tudi premier Robert Golob, ki je obljubil, da se bo Slovenija zavzemala, da celotna regija Zahodnega Balkana čim prej vstopi v Evropsko unijo. Več v prispevku Predsednik Pahor o potezi Evropske komisije: Odločitev je prelomna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje