Bo še ta teden znana usoda evropske poti Ukrajine, Moldavije in BiH?

Svet 07. Nov 202319:10 0 komentarjev
FILE PHOTO: European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium
Foto: Yves Herman/REUTERS

Evropska komisija bo v sredo predvidoma odločala o tem, ali naj državam članicam Evropske unije priporoči začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino, Moldavijo in BiH. Po neuradnih informacijah naj bi priporočila začetek pogajanj za članstvo z Ukrajino in Moldavijo, usoda BiH pa zaenkrat ostaja negotova. Končno odločitev bodo sicer sprejeli voditelji članic.

Komisija bo v sredo obravnavala letno širitveno poročilo, v katerem oceni napredek držav, ki se želijo pridružiti uniji. Na podlagi napredka lahko državam članicam poda predlog glede naslednjih korakov v pridružitvenem procesu posamezne države, med drugim podelitev statusa kandidatke ali pa začetek pristopnih pogajanj.

Tokrat bo Bruselj prvič ocenil napredek Ukrajine in Moldavije, ki sta decembra lani prejeli status kandidatke za članstvo, in Gruzije, ki ji je EU zagotovila evropsko perspektivo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je med sobotnim obiskom v Kijevu povedala, da je Ukrajina dosegla odličen napredek. Pri tem je omenila reformo pravosodnega sistema, omejevanje vpliva oligarhov in boj proti pranju denarja. “Želim povedati, kako navdušeni smo nad reformami, ki ste jih izvedli sredi vojne,” je dejala.

Ukrajini, pa tudi Moldaviji se po neuradnih informacijah obeta, da bo komisija v sredo priporočila začetek pogajanj o njunem članstvu v uniji, za kar si močno prizadeva tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ursula von der Leyen
Profimedia

Usoda BiH ostaja negotova

Usoda Bosne in Hercegovine, ki je tako kot Ukrajina in Moldavija status kandidatke prejela lani, pa medtem zaenkrat ostaja negotova. Današnji pogovori vodij kabinetov komisarjev o tem, ali naj Bruselj priporoči začetek pogajanj tudi s to zahodnobalkansko državo, niso prinesli dogovora. Odločitev bo padla šele na sredinem kolegiju komisarjev, navajajo viri pri EU.

Končno odločitev o začetku pristopnih pogajanj bodo sicer sprejeli voditelji držav članic, ki bodo imeli širitev na dnevnem redu zasedanja sredi decembra. Pred zasedanjem Evropskega sveta bo predvidoma potekal še vrh EU-Zahodni Balkan.

Slovenija poudarja, da je treba vse države kandidatke obravnavati enako. Močno si prizadeva za to, da bi še do konca leta sprejeli odločitev o začetku pogajanj z BiH.

Komisija bo v sredo predstavila tudi poročilo o napredku preostalih držav regije Zahodnega Balkana, ki jo je nedavno obiskala predsednica von der Leyen.

Evropska komisija
REUTERS/Yves Herman

Črna gora in Srbija se o članstvu pogajata že deset let

Najdlje na poti v EU sta prišli Črna gora in Srbija, ki se že približno deset let pogajata o članstvu, Severna Makedonija in Albanija pa sta pogajanja po dolgem čakanju začeli julija lani. Najbolj oddaljeno od EU je Kosovo, ki je edina država iz regije brez statusa kandidatke in ki je nekaj članic unije niti še ni priznalo. Za status kandidatke je Priština zaprosila konec lanskega leta.

Evropska komisija vsako leto oceni tudi razmere v Turčiji, ki je pristopna pogajanja uradno začela leta 2005, a so že več let v zastoju. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je poleti v okviru dogovora o švedskem članstvu v zvezi Nato zahteval oživitev turških pogajanj z EU, a zaenkrat ni prišlo do premika.

Bruselj želi širitev unije, ki je po ruski invaziji na Ukrajino februarja lani dobila močan zagon, pospešiti tudi z različnimi gospodarskimi pobudami. V sredo bo tako ob objavi širitvenega poročila komisija predstavila šest milijard evrov vreden načrt, namenjen spodbujanju gospodarske rasti držav Zahodnega Balkana.

Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi bo o poročilu in načrtu v sredo razpravljal s člani odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!