Bojanić v nadzornem svetu Svetovnega združenja časopisov in založnikov

Svet 21. Jun 202210:40 0 komentarjev
Marijana Bojanić
Boris Pejovič

Marijana Bojanić je postala članica nadzornega sveta Svetovnega združenja časopisov in založnikov WAN-IFRA, globalne organizacije založnikov, katerih poslanstvo je zaščititi pravice novinarjev in založnikov po vsem svetu ter zagotoviti neodvisno upravljanje medijev.

Marijana Bojanić, izvršna direktorica novičarskega portala Vijesti in TV Vijesti, je bila izvoljena za novo članico nadzornega sveta Svetovnega združenja časopisov in založnikov (WAN-IFRA). WAN-IFRA je globalna organizacija s sedežem v Parizu, katere poslanstvo je zaščititi pravice novinarjev in založnikov po vsem svetu ter zagotavljanje neodvisnega upravljanja medijev.

Poleg Bojanič je bilo na letni skupščini združenja izvoljenih še 10 članov upravnega odbora, med drugim predstavniki medijev iz ZDA, Egipta, Kolumbije, Indije, Libanona in Kenije, med člani upravnega odbora pa so tudi direktorji avstrijskega časnika Der Standard, nemškega Frankfurter Algemeine Zeitung in britanskega BBC.

“Članstvo v upravnem odboru tako pomembne svetovne organizacije je velika čast za Črno goro, Vijesti in zame osebno. Tiskani mediji se že leta soočajo s težavami pri delovanju, med katerimi so največji svetovni padec naklade, ogromen skok cene papirja in oteženi pogoji nabave,” je dejala Bojanić. Kot je dodala, imajo po drugi strani portali priznanih medijev nelojalno konkurenco, ki prevzema medijske vsebine, ki nastajajo v resnih redakcijah in ogrožajo poslovanje. “To niso težave, s katerimi se sooča samo Črna gora. Z njimi se soočajo mediji po vsem svetu, zato vidim članstvo v upravnem odboru te organizacije kot priložnost za skupno delo v najboljšem interesu javnosti, ki ima pravico do pravočasnih, točnih in preverjenih informacij. Te pa je mogoče dobiti le s pomočjo resnih redakcij, ki se držijo etičnih kodeksov in pravil stroke,” je ob tej priložnosti še povedala Bojanić.

Kot je navedeno v izjavi združenja, spremembe upravnega odbora kažejo na stalno zavezanost WAN-IFRA k izpolnjevanju strateškega načrta za raznolikost in vključenost, ki se je začel leta 2017, ter zagotavljajo, da ima združenje dodatne veščine in izkušnje za podporo prihodnjemu razvoju v različnih delih sveta. “Današnja sporočilo dodatno krepi naša nenehna prizadevanja za razširitev strokovnega znanja in raznolikosti našega odbora ter potrjuje, da vse več žensk zaseda visoke položaje v medijih. Vendar pa smo kot industrija daleč od želenega sorazmerja,” je povedal izvršni direktor WAN-IFRA Vincent Pereinj.

Oddelek za svobodo medijev WAN-IFRA spodbuja enakost, varnost in stabilnost prek portfelja delovnih mest, povezanih z mediji, v več kot 25 državah. WAN-IFRA ima globalno mrežo 3.000 založniških podjetij ter 60 založniških združenj, ki zaobsegajo 18.000 publikacij v 120 državah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!