Božič idealen čas za pobeg: v Braziliji iščejo več sto zapornikov

Svet 03. Jan 202419:23 1 komentar
zapor
Foto: PROFIMEDIA

Božično-novoletni prazniki so čas, ki ga večina preživi z družino. Nekoliko drugače je pri obsojenih kriminalcih, ki morajo praznične dni preživeti v zaporu oziroma zaprositi za nekajdnevni izpust. Tega dopušča tudi brazilska zakonodaja, a se 43 odstotkov zapornikov z njega ne vrne.

Ugodnost nekajdnevnega izpusta za praznike ponujajo tudi brazilski zapori. A so tamkajšnji zaporniki tridnevno svobodo izkoristili in se podali v beg. Skupaj je iz zaporov pobegnilo več sto obsojencev.

Samo v Riu de Janeiru naj bi policija iskala več kot 250 zapornikov, ki se po božičnih praznikih z družino niso več vrnili za zapahe. Lokalni mediji navajajo, da sta med pobeglimi zaporniki vsaj dva voditelja zloglasnih brazilskih tolp.

Na prostost so jih izpustili na božični večer, v zaporu pa bi se morali zglasiti do 30. decembra zvečer. Skupaj so izredni izpust odobrili 1.785 obsojencem, piše BBC.

Sporna zakonodaja? 43 odstotkov pogojno izpuščenih se ne vrne

Preživljanje praznikov z domačimi kljub zaporni kazni v Braziliji dovoljuje zakonodaja. Zakon določa, da so do upravičenega izpusta upravičeni tisti obsojenci, ki se vzorno vedejo in dosegajo določena merila, prošnji pa mora nato ugoditi še sodnik.

Med merili je zahteva, da zapornik biva v tako imenovanem polodprtem zaporu, torej opravlja delo izven zapora, čez noč pa se vrne v svojo celico, pa tudi zahteva po prestanem deležu zaporne kazni. Tisti, ki so na zaporno kazen obsojeni prvič, lahko praznike preživijo doma, ko odsedijo šestino kazni, večkratni obsojenci morajo pred ugodnostjo v zaporu prestati vsaj četrtino kazni.

Veljavna pravila pa se marsikateremu Brazilcu zdijo sporna, saj se velikokrat zgodi, da se izpuščeni obsojenci v zapor sploh ne vrnejo več in pobegnejo. Leta 2022 je na tak način pobegnilo 43 odstotkov pogojno izpuščenih obsojencev, je poročal oddelek za kaznjence v Riu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje