V Jeruzalemu začeli tradicionalna božična praznovanja

Svet 24. Dec 202116:01 0 komentarjev
Jeruzalem
PROFIMEDIA

V Jeruzalemu so se začela božična praznovanja. Opoldne po lokalnem času se proti Betlehemu odpravila tradicionalna božična procesija.

Praznovanja bodo že drugo leto zapored potekala pod strogimi omejitvami zaradi koronavirusa. Tokrat se jih ne bodo mogli udeležiti turisti in tuji romarji, saj je Izrael z namenom zajezitve širjenja okužb z različico omikron v začetku meseca zaprl državne meje za tujce.

Sprevod z jeruzalemskim latinskim patriarhom Pierbattisto Pizzaballo se je opoldan odpravil proti trgu pred Baziliko Jezusovega rojstva v Betlehemu na Zahodnem bregu. Pot je dolga nekaj več kot osem kilometrov. Procesija naj bi zaradi prožnejših omejitev letos pritegnila več ljudi kot lani.

Pizzaballa naj bi zvečer tudi daroval polnočnico v Betlehemu, ki velja za Jezusovo rojstno mesto.

Pred tem je patriarh v božični poslanici neposredno nagovoril romarje z vsega sveta in dejal, da država dela vse, da bi se lahko kmalu spet pridružili praznovanju.

Od približno petih milijonov Palestincev na Zahodnem bregu in v Gazi je le okoli en odstotek kristjanov. Po zadnjih podatkih izraelskega statističnega urada v Izraelu živi okoli 182.000 arabskih kristjanov, kar je 1,4 odstotka več kot lani. Izrael ima skupaj okoli 9,4 milijona prebivalcev, od tega približno tri četrtine Judov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!