Na britanskem sodišču danes o pritožbi na zavrnjeno izročitev Assangea

Svet 27. Okt 202115:00
Julian Assange
PROFIMEDIA

Na britanskem višjem sodišču se je danes začela glavna obravnava v prizivnem postopku, v katerem so se ZDA pritožile na januarsko odločitev britanske sodnice, ki je zavrnila izročitev ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea ZDA. Washington trdi, da je sodnica sprejela napačno odločitev. 

Sodnica Vanessa Baraitser je januarja zavrnila izročitev Juliana Assangea ZDA, kjer mu želijo soditi zaradi objave zaupnih dokumentov. Odločila je, da zaradi pogojev, ki bi ga čakali v zaporu v ZDA, obstaja tveganje, da bi storil samomor. ZDA so se na to odločitev pritožile. “Vztrajamo, da je sodnica prišla do napačnega zaključka,” je danes na sodišču povedal odvetnik ameriške vlade James Lewis, piše francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA trdijo, da sodnica “ni upoštevala teže” strokovnih dokazov, da pri Assangeu ne obstaja tveganje za samomor. Pod vprašaj postavljajo tudi neodvisnost strokovnjaka Michaela Kopelmana, ki je ocenil zdravstveno stanje 50-letnika. Zatrjujejo, da je zavedel sodnico.

Assange medtem zaradi zdravstvenih težav ne more spremljati dvodnevne obravnave, je na sodišču povedal njegov odvetnik. Zdravniki so mu dali večji odmerek zdravil, je pojasnil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Da jo skrbi za Assangeevo zdravje, je pred sodiščem povedala tudi njegova partnerica Stella Moris. “Upam, da bo sodišče končalo to nočno moro, tako da bo lahko Julian prišel domov,” je dejala na protestu pred sodiščem.

Pozivi k izpustitvi

Pred sodiščem se je sicer zbralo okoli 20 podpornikov ustanovitelja Wikileaksa, ki zahtevajo njegovo takojšnjo izpustitev iz strogo varovanega londonskega zapora Belmarsh. Dan pred obravnavno na londonskem sodišču je tudi organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) znova pozvala ZDA, naj prekličejo obtožbe na račun zaprtega Assangea, britanske oblasti pa, naj ga izpustijo iz zapora. Novinarji brez meja pa so na predsednika ZDA Joeja Bidna naslovili zahtevo, naj ustavi postopek izročitve.

Julian Assange
PROFIMEDIA

Odločitev v prizivnem postopku bosta sprejela dva sodnika višjega sodišča. Če bo ugodilo pritožbi ZDA, se bo postopek vrnil na nižjo stopnjo. Možna pa bo tudi pritožba na vrhovno sodišče. Tako bi do dokončne odločitve o izročitvi Assangea ZDA minilo še več mesecev ali celo let.

ZDA želijo soditi 50-letnemu Assangeu zaradi obtožb vohunjenja. Očitajo mu, da je skupaj z žvižgačico Chelsea Manning ukradel in objavil tajne dokumente o vojaških operacijah ZDA v Iraku in Afganistanu, s čimer je ogrozil tajne sodelavce ZDA. Grozi mu do 175 let zapora.