Češka in Avstrija začeli izvajati nadzor na meji s Slovaško

Svet 29. Sep 202211:40 0 komentarjev
Avstrijska meja
PROFIMEDIA

Češka je zaradi porasta nezakonitih migracij danes v skladu z napovedmi uvedla nadzor na meji s Slovaško. Policisti in cariniki so tako znova zasedli svoja mesta na vseh 27 mejnih prehodih med državama, nadzorujejo tudi zeleno mejo. Nadzor na svoji meji s Slovaško je s polnočjo uvedla tudi Avstrija in se tako odzvala na potezo Prage.

Skupaj pri nadzoru češko-slovaške meje, ki bo po napovedih trajal najmanj deset dni, sodeluje okoli 500 policistov in 60 carinikov. Češke državne železnice ČD so opozorile, da bo zaradi mejnih kontrol v mednarodnem prometu prihajalo do zamud. Češka policija naj bi po lastnih navedbah danes od polnoči pa do 8. ure zjutraj na meji že aretirala 120 migrantov in sedem tihotapcev. Obenem navaja policijo, da na mejnih prehodih ne prihaja do zastojev, saj da kontrolirajo le sumljiva vozila.

Cilj je tihotapcem jasno pokazati, da jih na češko-slovaški meji čaka ovira, je ob tem poudaril češki notranji minister Vit Rakusan in izpostavil, da gre za zločince, ki služijo na račun nesreče drugih.

Slovaški premier Eduard Heger je medtem Prago kritiziral, češ da “se tako ne dela” in da bi morali državi medsebojno komunicirati, ne pa se presenečati.

Od začetka leta so na Češkem po uradnih navedbah prijeli že skoraj 12.000 nezakonitih migrantov v tranzitu, ki so kot svoj končni cilj navedli druge države. Gre večinoma za Sirce.

Meja med Češko in Slovaško, ki sta bili do leta 1993 ena država, je dolga okoli 250 kilometrov. Obe državi sta članici schengna, kjer nadzora na notranjih mejah praviloma ni.

Potem ko so se za začasno uvedbo nadzora odločili v Pragi, je enak ukrep na svoji meji s Slovaško napovedala tudi Avstrija – po pojasnilih Dunaja kot odziv na morebitne alternativne poti tihotapcev ljudi.

Avstrija sicer že vse od velike migracijske krize leta 2015 izvaja nadzor na svojih mejah z Madžarsko in Slovenijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!