Članice EU z dogovorom za boljšo zaščito pred strateškimi tožbami

Svet 13. Jun 202317:02 2 komentarja
evropska unija
Foto: PROFIMEDIA

Novinarji in zagovorniki človekovih pravic v EU naj bi bili v prihodnje bolje zaščiteni pred strateškimi tožbami (SLAPP), katerih namen je njihovo ustrahovanje in utišanje. O tem so se pred dnevi sporazumeli pravosodni ministri EU. Pri koaliciji nevladnih organizacij proti tožbam SLAPP so bili do doseženega dogovora kritični.

Države članice so na petkovem zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve dosegle dogovor o skupnem stališču glede osnutka zakonodaje, ki bo novinarje in aktiviste zaščitila pred tožbami SLAPP ali zlorabljenimi sodnimi postopki.

Pravosodni ministri EU so se v Luxembourgu med drugim strinjali, da bi morali imeti sodniki možnost, da čim prej zavržejo očitno neutemeljene tožbe, katerih namen je utišati in finančno izčrpati novinarje, aktiviste in drugo civilno družbo. To je po njihovem mnenju ključni korak za boljšo zaščito svobode izražanja v EU ter dela novinarjev, aktivistov in drugih, ki sodelujejo v javni razpravi.

Takšne tožbe za onemogočanje udeležbe javnosti so sicer vse pogostejši pojav poskusa utišanja ljudi, ki komunicirajo v zvezi z vprašanji javnega interesa. Osnutek direktive bo vzpostavil postopkovna jamstva proti takim zahtevkom v civilnih zadevah s čezmejnimi posledicami, so sporočili iz Sveta EU.

Slapp tožbe
Foto: Profimedia

Osebe, ki se soočajo s strateškimi tožbami, bodo upravičene do več postopkovnih jamstev in vrst zaščite. Med drugim se lahko sodnik po ustrezni preučitvi odloči, da tožbeni zahtevek zavrne kot očitno neutemeljen v najzgodnejši možni fazi postopka.

Ker je namen strateških tožb pogosto finančno izčrpati novinarja, lahko sodišče odloči, da mora tožeča stranka, denimo oseba ali podjetje, ki je sprožilo strateško tožbo, plačati stroške postopka, vključno s stroški pravnega zastopanja žrtve strateških tožb.

Če je oseba, ki živi v EU, tarča strateške tožbe v tretji državi, morajo države članice EU zavrniti priznanje in izvršitev sodbe, izdane v zadevi iz te tretje države, če bi se v zadevni državi članici štela za očitno neutemeljeno ali zlorabljeno, so pojasnili pri Svetu. Kot so ob tem še navedli, bo doseženi dogovor Svetu EU omogočil začetek razprav z Evropskim parlamentom, da bi dosegli dogovor o končni zakonodaji.

Pri Koaliciji proti tožbam SLAPP v Evropi (CASE), ki povezuje nevladne organizacije po vsej Evropi, so doseženi dogovor ministrov označili za neuspeh v prizadevanjih, da bi sprejeli trdne ukrepe za zaščito novinarjev in aktivistov.

V koaliciji menijo, da skupno stališče, o katerem so se zedinili ministri, močno omili prvotni predlog Evropske komisije in zavzema restriktiven pristop glede nekaterih njegovih ključnih določb. Zato je zdaj po njihovem prepričanju še toliko bolj pomembno, da Evropski parlament izreče trdno podporo čim bolj robustnim zaščitnim ukrepom proti tožbam SLAPP, so zapisali na spletni strani koalicije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje