“Dosegli smo nekaj, kar se je še pred eno generacijo zdelo nemogoče”

Svet 13. Maj 202207:50 > 08:03 1 komentar
Črna luknja
REUTERS

Astronomi so v četrtek objavili prvo fotografijo supermasivne črne luknje v središču naše galaksije. Pravijo, da je slika "najmočnejši dokaz doslej" za obstoj supermasivnih črnih lukenj v naši galaksiji in s tem izjemen znanstveni dosežek.

Znanstvena ekipa Event Horizon Telescope (EHT) je v četrtek objavila fotografijo supermasivne črne luknje v središču naše galaksije Rimska cesta, znane kot Strelec A*, ki so jo razkrili na več simultanih novinarskih konferencah v različnih državah sveta, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Slika zajema “svetel obroč, ki nastane, ko se svetloba upogne v močni gravitaciji okoli črne luknje, ki ima maso 6,5-milijard sonc,” so v izjavi zapisali pri EHT. Dodali so, da je slika “najmočnejši dokaz doslej” za obstoj supermasivnih črnih lukenj in odpira nove možnosti za raziskave o njihovih dogodkovnih obzorjih in gravitaciji.

“Izjemen znanstveni dosežek”

Črne luknje so kozmični objekti z ogromno maso, a izjemno kompaktnimi dimenzijami. Njihova gravitacijska privlačnost je tolikšna, da vsrkajo vse, kar je v njihovi orbiti, in nič – niti svetloba – jim ne more uiti. Prisotnost črnih lukenj izjemno vpliva na njihovo okolico in močno segreje vse okoliške snovi.

“To je izjemen znanstveni dosežek, ki ga je opravila ekipa več kot 200 raziskovalcev,” je dejal vodja projekta EHT Sheperd S. Doeleman iz Centra za astrofiziko Harvard-Smithsonian. “Dosegli smo nekaj, kar se je še pred eno generacijo zdelo nemogoče,” je dodal.

Projekt EHT povezuje globalno mrežo osmih že obstoječih teleskopov, nameščenih na različnih zahtevnih visokogorskih lokacijah, vključno s Havaji, Mehiko, Arizono, špansko Sierro Nevado, čilsko puščavo Atacama in Antarktiko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje