Deček papežu: Ali lahko pridete v Ukrajino in rešite trpeče otroke?

Svet 04. Jun 202222:08 > 22:10 2 komentarja
Papež Frančišek in otrok
Profimedia

Papež Frančišek je napovedal, da se bo v kratkem sestal z ukrajinskimi predstavniki, s katerimi se bo posvetoval o morebitnem obisku v tej državi.

Papež je spregovoril o možnosti obiska v Ukrajini, potem ko ga je na enem od vatikanskih dvorišč o tem povprašal ukrajinski deček. “Ali lahko pridete v Ukrajino in rešite vse otroke, ki zdaj trpijo tam?” je po poročanju Reutersa papeža vprašal deček. 85-letni Frančišek, ki zaradi bolečin v kolenu uporablja voziček, mu je odgovoril, da je pogosto razmišljal o ukrajinskih otrocih in želel obiskati to državo, vendar pa da mora izbrati pravi trenutek.

“Ni preprosto sprejeti odločitev, ki bi preostalemu svetu lahko prinesla več škode kot koristi. Najti moram pravi trenutek za to,” je papeževe besede navedel Reuters, ki se sklicuje na uradni zapis dogodka. “Prihodnji teden bom sprejel predstavnike ukrajinske vlade, ki bodo prišli sem na pogovore,” je še dejal papež in dodal, da se bodo pogovarjali tudi o možnosti njegovega obiska v Ukrajini. “Videli bomo, kaj se zgodi.”

Vatikan od začetka vojne v Ukrajini ostaja zelo previden pri obsojanju ruske agresije. Nekajkrat se je ponudil kot posrednik pri mirovnih pogajanjih. Ruskega predsednika Vladimirja Putina je večkrat implicitno kritiziral zaradi invazije, vendar pa njegovega imena ni omenil. Govoril je tudi o neupravičeni agresiji ter invaziji, obsodil je zločine nad civilisti.

Papeža so na uradni obisk povabili že številni ukrajinski politični predstavniki, tudi predsednik Volodimir Zelenski. Med drugim ga je tja povabil tudi ukrajinski veleposlanik v Vatikanu Andrij Juraš. Juraš je za Reuters dejal, da podrobnosti o napovedanem obisku ukrajinskih predstavnikov pri papežu ne pozna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje