Domorodci v Peruju izpustili “ugrabljene” turiste

Svet 05. Nov 202208:46 0 komentarjev
peru
PROFIMEDIA

Skupina domorodcev Cuninico je v Peruju v znak protesta "ugrabila" turistično ladjico z okoli 150 turisti, potem ko je 16. septembra na reki Cuninicu prišlo do razlitja nafte, z zadrževanjem turistov pa so poskušali prepričati vlado, naj na njihovo območje pošlje delegacijo, ki bo ocenila ekološko škodo razlitja. Med ugrabljenimi naj bi bili tudi gibalno ovirani, sladkorni bolniki, nosečnica in mesec dni star dojenček. Po dnevu zadrževanja na ladji so lokalne oblasti z domorodci dosegle dogovor, turiste pa so izpustili.

Okoli 150 turistov iz Peruja, Združenih držav Amerike in Evrope (po poročanju Guardiana je šlo za državljane Francije, Španije, Velike Britanije in Švice) je skupina domorodcev le izpustila. “Ugrabili” so jih v znak protesta, potem ko je 16. septembra na reki Cuninicu prišlo do razlitja nafte, z zadrževanjem turistov pa so poskušali prepričati vlado, naj na njihovo območje pošlje delegacijo, ki bo ocenila ekološko škodo razlitja.

Med turisti so bili tudi gibalno ovirani, sladkorni bolniki, nosečnica in mesec dni star dojenček, je povedal eden od ugrabljenih. Turistka iz Velike Britanije Charlotte Wiltshire pa je BBC-ju poslala sporočilo, da se razmere slabšajo, saj jim zmanjkuje hrane in vode. Turiste so domorodci namreč več kot en dan zadrževali na turistični ladjici na pritoku reke Marañón.

peru
PROFIMEDIA

Kot poroča Guardian, so domorodci v znak protesta ladje in čolne blokirali že nekaj dni, saj se je na reki razlilo kar 2.500 ton surove nafte. “Zahtevamo, da se vlada z nami začne pogovarjati in da se sooči s posledicami. To je odgovornost predsednika,” so povedali.

Izvor onesnaženja naj bi bil 800 kilometrov dolg naftovod, na katerem je upravljalec Petroperu našel 21 centimetrov dolgo zarezo, ki naj bi jo nekdo naredil namenoma. Predsednik perujske vlade Anibal Torres pa je za lokalno televizijo povedal, da je prepričan, da je za puščanje 40 let starega naftovoda in posledično razlitja nafte kriva prav skupina domorodcev.

Čeprav je skupina domorodcev najprej grozila, da bo turiste na ladji zadržala kar osem dni, so po pogovoru lokalnih oblasti s predstavnikom domorodcev dosegli dogovor in skupino popotnikov izpustili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!