Dvom o nepravilnostih zasenčil štetje glasov v Peruju

Svet 10. Jun 202110:06 > 19:39 0 komentarjev
Lima, Peru
Alessandro Cinque/REUTERS

Ob skoraj vseh preštetih glasovih je razlika v podpori predsedniškima kandidatoma Keiko Fujimori in Pedru Castillu zelo majhna. Iz tabora Keiko Fujimori so sporočili, da so se nepravilnosti utegnile zgoditi pri pol milijona glasovih.

Ob skoraj dokončanem štetju glasov v Peruju je razlika med predsedniškima kandidatoma minimalna. Socialist Pedro Castillo je osvojil 50,2 odstotka glasov, kandidatka desne stranke Ljudska sila (FP) Keiko Fujimori pa 49,8 glasov oziroma 74.000 glasov manj od Castilla. Prešteli so več kot 99 odstotkov glasov, navaja CNN Español.

Razlika v glasovih, ki sta jih prejela kandidata v 33-milijonskem Peruju, je 0,4-odstotna. Včeraj je Keiko Fujimori sporočila, da je “sumljivih” približno pol milijona glasov, a, kot navaja tiskovna agencija Reuters, dokazov za svoje trditve ni predložila. Po njenem je ključno, da se obtožbe o nepravilnosti preuči v končnem štetju. Prav tako je povedala, da ne trdi, da so pristojni volilni organi ravnali napak.

Po prvih delnih volilnih izidih je v tesnem vodstvu sicer bila Keiko Fujimori.

Podporniki obeh kandidatov se zbirajo na ulicah

Nasprotno tabor kandidata Castilla zanika volilne nepravilnosti in tudi opazovalci volitev so sporočili, da so bile volitve izvedene skladno s pravili. Ne glede na to utegnejo dvomi o pravilnosti volitve voditi do več tednov “zmede in napetosti” – perujska družba je namreč razdeljena, pri čemer so revnejši prebivalci s podeželja podprli Castilla, bogatejši prebivalci pa Keiko Fujimori, piše Reuters.

Predsednica perujske stranke Ljudska sila Keiko Fujimori
Angela Ponce/REUTERS

Podporniki obeh predsedniških kandidatov sicer končne rezultate volitev pričakujejo na ulicah. Če bodo trenutni rezultati obveljali, bo Keiko Fujimori, ki se za predsedniško funkcijo poteguje tretjič, predsedniško bitko že drugič izgubila za las. Leta 2016 je namreč Pedro Pablo Kuczynski zbral 0,24 odstotkov glasov več od nje.

Podporniki predsedniških kandidatov na ulicah Lime: 

Castillu je sicer za zmago na Twitterju včeraj čestital nekdanji bolivijski predsednik, socialist Evo Morales. Castilla je označil za “duša dvojčico in tovariša v boju.”

Tožilstvo zahteva pripor za Keiko Fujimori

Tožilec Jose Domingo Perez je danes zaprosil sodišče za organizirani kriminal, da prekliče pogojni izpust za Fujimorijevo in jo pridrži, saj naj bi se sestala s pričo v zadevi na račun njenih obtožb, da je od brazilskega gradbenega velikana Odebrechta prejela denar za financiranje njene predsedniške kampanje v letih 2011 in 2016.

Fujimorijeva vse obtožbe o korupciji zavrača. V preiskovalnem zaporu je doslej že preživela 16 mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!