EU dosegla poletni cilj: cepljenih 70 odstotkov odraslih

Koronavirus 27. Jul 202110:46 0 komentarjev
Evropska komisija: Ursula von der Leyen
REUTERS/Pascal Rossigno

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da je v EU dosežen nov mejnik. Z vsaj enim odmerkom je namreč cepljenih že 70 odstotkov odraslih. Precepljene je medtem 57 odstotkov odrasle populacije. NIJZ pa je sporočil, da smo v Sloveniji presegli 900.000 cepljenih z enim odmerkom.

“EU je držala svojo besedo. Naš cilj je bil cepiti 70 odstotkov odraslih z vsaj enim odmerkom v juliju. Danes smo ta cilj dosegli. In 57 odstotkov odraslih je že zaščitenih z dvema odmerkoma,” je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Zapisala je, da te številke Evropo postavljajo v sam vrh. “Še naprej se moramo truditi,” je dodala. Izpostavila je nevarnost delta različice. “Zato pozivam vse, ki imajo to možnost, da se cepijo. Za svoje lastno zdravje in zaščito drugih.”

Na koncu je zapisala, da bo EU še naprej zagotavljala zadostno količino cepiva.

V Sloveniji z enim odmerkom cepljenih več kot 900.000 ljudi

V Sloveniji je z enim odmerkom cepljenih 900.472 oseb, z dvema pa 791.486. Precepljene je tako 38 odstotkov populacije.

Luka Renko, ki je del Sledilnika, je opozoril, da zanimanje za cepljenje upada. V zadnjem tednu je prvi odmerek prejelo 23.688 oseb. “Posledično smo na repu EU držav v precepljenosti starejših od 50 let. Zelo slabi obeti za ponovno rast novih primerov z delta različico, posledično pritisk na bolnišnice,” je zapisal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!