Za razliko od Poljske Bolgarija ukinja prepoved uvoza ukrajinskega žita. Zakaj?

Svet 14. Sep 202313:19 0 komentarjev
Pšenica
Foto. Žiga Živulovič jr./BOBO

Bolgarija bo odpravila prepoved uvoza ukrajinskega žita. S tem se bo Sofija pridružila stališču Evropske komisije, ki nasprotuje podaljšanju prepovedi uvoza iz Ukrajine. Varšava medtem od Bruslja zahteva, da prepoved podaljša.

Bolgarija se je danes odločila, da v nasprotju s Poljsko ne bo podaljšala prepovedi uvoza ukrajinskega žita po 15. septembru, ko se ta omejitev izteče.

Vlada v Sofiji ne podpira podaljšanja omejitve uvoza žita iz Ukrajine, je razvidno iz resolucije, ki jo je z veliko večino glasov danes sprejel bolgarski parlament. Besedilo se sklicuje na “solidarnost z Ukrajino” in potrebo po “zagotovitvi prehranske varnosti v svetovnem merilu”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je omejitve uvoza ukrajinskega žita v pet držav članic uvedla v začetku maja in jih nato junija podaljšala do 15. septembra. V skladu s tem je uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen dovoljen v vse članice EU, razen Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo. V teh pet članic je mogoče žito uvoziti, samo če je namenjeno tranzitu v druge članice unije ali tretje države. S tem ukrepom so v omenjenih članicah želeli zaščititi kmete, ki so za padec cen na lokalnih trgih krivili uvoz iz Ukrajine.

Varšava je ravnala drugače

V nasprotju z bolgarsko se je poljska vlada v torek odločila, da bo enostransko podaljšala omejitve uvoza ukrajinskega žita, tudi če se EU za podaljšanje po 15. septembru ne bi odločila. Tudi Madžarska je opozorila, da bo storila enako, če se bo Bruselj odločil, da omejitev ne bo podaljšal. Romunija pa je nakazala, da bo upoštevala odločitev Evropske komisije, poroča AFP.

Bolgarija se razlikuje od drugih članic, saj ima velike proizvajalce sončničnega olja, ki so se od uvedbe embarga pritoževali zaradi resnega pomanjkanja semen in visokih cen. Odločitev vlade so pozdravili, medtem ko so jo domači kmetje, ki v ukrajinskem uvozu vidijo konkurenco, obsodili.

Bolgarski premier Nikolaj Denkov je že v sredo dejal, da bi bilo treba spodbuditi konkurenco na trgu. Prepričan je, da bi opustitev prepovedi uvoza žita iz Ukrajine lahko znižala cene osnovnih živil v državi in zmanjšala inflacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!