Evroposlanci: razmere na področju vladavine prava ponekod zahtevajo ukrepanje

Svet 08. Jul 202111:32 > 12:30 0 komentarjev
Evropski parlament v Strasbourgu
Julien Warnand/REUTERS

Evropski parlament je v danes sprejeti resoluciji Evropsko komisijo pozval, naj čim prej ukrepa v primeru kršitev načel pravne države. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj v Strasbourgu povedala, da bo Komisija prve primere v sklopu mehanizma pogojevanja sprožila jeseni.

Poslanci Evropskega parlamenta so v danes sprejeti resoluciji Evropsko komisijo pozvali, naj čimprej razišče morebitne kršitve načel pravne države, ki vplivajo ali resno ogrožajo dobro upravljanje proračunskih sredstev EU. Pri tem poudarjajo, da “razmere v nekaterih državah članicah že zahtevajo takojšnje ukrepanje”. Resolucijo je podprlo 529 poslancev, 150 jih je bilo proti, 14 poslancev pa se je vzdržalo.

Poslanci ob tem obžalujejo, da je Komisija upoštevala nezavezujoče sklepe Evropskega sveta iz decembra lani in s pripravo smernic odložila izvajanje uredbe o pogojevanju. Na decembrskem vrhu so namreč voditelji članic EU dosegli kompromisni dogovor, po katerem mehanizma o pogojenosti izplačila evropskih sredstev ne bi uporabili, dokler se o zakonitosti ukrepa ne izreče Sodišče EU. Mehanizem je bil del dogovora o večletnem evropskem proračunu in skladu za okrevanje, ki je odpravil veto Poljske in Madžarske.

O smernicah, ki jih glede izvajanja mehanizma o pogojenosti pripravlja Evropska komisija, poslanci menijo, da so nepotrebne. Uredba o pogojevanju po njihovem prepričanju ne potrebuje dodatnih pojasnil. Da bi smernice imele kakršnokoli dodano vrednost, bi morale pojasniti, kako se bodo zakonodajne določbe uporabljale v praksi, so zapisali v resoluciji. Komisijo tudi pozivajo, naj vzpostavi “jasen, natančen in uporabniku prijazen sistem” za vložitev pritožb v zvezi s kršitvami v skladu z uredbo.

Tožba na Sodišču EU

Evropski parlament grozi Komisiji s tožbo na Sodišču EU zaradi neukrepanja na podlagi uredbe o pogojenosti. Na začetku junija je sprejel resolucijo, v kateri je predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju naročil, naj Komisijo pozove, da v danem roku izpolni svoje obveznosti iz uredbe. V današnji resoluciji so znova pozvali, naj Parlament nadaljuje priprave na tožbo proti Komisiji.

Budimpešta
Marton Monus/REUTERS

Med torkovo razpravo, ki je potekala v okviru plenarnega zasedanja v Strasbourgu, so poslanci na Komisijo naslovili pozive, da od nje jeseni pričakujejo konkretna dejanja. Evropski komisar za proračun Johannes Hahn, ki je nastopil v razpravi, jim je ob tem zagotovil, da bo Komisija jeseni začela ukrepati. To je v včerajšnjem nagovoru poslancev potrdila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Hahn je prav tako spomnil, da je uredba o pogojenosti evropskih sredstev v veljavi od 1. januarja in da bodo vse morebitne kršitve v povezavi z uredbo po tem datumu zajete. Evropska komisija preučuje informacije iz vseh virov za izoblikovanje trdnih primerov glede morebitnih kršitev vladavine prava, je pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!