Evropski parlament bi Frontexu zamrznil del proračuna

Svet 22. Okt 202112:48 0 komentarjev
Litva
Janis Laizans/REUTERS

Poslanci v Evropskem parlamentu so se zavzeli za zamrznitev določenega dela sredstev, predvidenih za Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo (Frontex).

Evropski poslanci so se v četrtek na plenarnem zasedanju v Strasbourgu zavzeli za zamrznitev določenega dela sredstev, predvidenih za Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo (Frontex) v proračunu EU za leto 2022.

Po njihovem mnenju bi morali dostop Frontexu do 90 milijonov evrov omogočiti šele, ko bo izpolnil določene pogoje.

Frontex, ki je deležen kritik, da sodeluje pri nasilnem vračanju migrantov na zunanjih mejah EU, bi moral po mnenju parlamenta za dostop do 90 milijonov evrov zaposliti 20 manjkajočih nadzornikov spoštovanja človekovih pravic in tri namestnike izvršnega direktorja, ki morajo biti za to ustrezno usposobljeni.

Od agencije zahtevajo tudi vzpostavitev mehanizma za poročanje o resnih incidentih na zunanjih mejah in delujočega sistema nadzora nad spoštovanjem človekovih pravic, so sporočili iz parlamenta.

90 milijonov evrov predstavlja 12 odstotkov od 757 milijonov evrov, predvidenih za Frontex v proračunu EU za prihodnje leto.

Na Frontex že dolgo letijo mnogi očitki

Frontex s sedežem v Varšavi se že dlje časa sooča z očitki o nezakonitem ravnanju z migranti, saj naj bi bil vpleten v incidente z nasilnim vračanjem čolnov s prosilci za azil iz Grčije v Turčijo. Grška obalna straža je po poročanju medijev večkrat pregnala ladje z migranti nezakonito nazaj v smeri Turčije, agenti Frontexa, ki so bili v bližini, pa naj tega ne bi preprečili.

Frontexova notranja preiskava ni prinesla dokončnih ugotovitev. Skupina Evropskega parlamenta pa je ugotovila, da je agencija spregledala dokaze, da se na zunanjih mejah EU domnevno nasilno vrača migrante. Zato so bili ti migranti izpostavljeni nadaljnjim kršitvam svojih temeljnih pravic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!