Evropski parlament predstavil oceno političnih razmer na Zahodnem Balkanu

Svet 06. Jul 202215:28 > 15:40 0 komentarjev
Evropski parlament
Frederick Florin/Pool via REUTERS

Evropski parlament je predstavil svojo oceno političnih razmer v Bosni in Hercegovini, na Kosovu in v Srbiji, ki si prizadevajo za nadaljevanje postopkov za njihov vstop v Evropsko unijo. Poslanci so pohvalili njihovo zavezanost k evropski perspektivi, a so opozorili na politične zastoje in pomanjkljiv napredek pri izvajanju potrebnih reform.

Poslanci so se ponovno zavezali k podpori evroatlantske usmeritve BiH, vendar pa so obsodili sovražni govor in moteča dejanja, vključno z oviranjem delovanja in umikom iz državnih institucij, zlasti vodstva Republike Srbske. V luči tega so vse politične akterje v BiH pozvali, naj se brezpogojno vrnejo v okvir državnih institucij in pospešijo reforme, povezane z EU, zlasti na področju pravne države.

Poudarili so pomen izvedbe splošnih volitev v BiH in spoštovanje izidov volitev. Država in politični akterji pa bi se po njihovem mnenju morali zavzeti za odpravo vseh oblik neenakosti, diskriminacije in pristranskosti v volilnem procesu.

Prav tako so izrazili obžalovanje zaradi pomanjkanja politične volje v pogajanjih o ustavni in volilni reformi, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Hkrati je parlament pohvalil večjo politično stabilnost in zavezanost evropski poti na Kosovu. Države članice je ob tem pozval, naj nemudoma sprejmejo brezvizumski režim za državljane Kosova, saj bi morebitne nadaljnje zamude ogrozile verodostojnost in ugled EU kot zanesljive partnerice.

Poslanci so potrdili podporo dialogu med Beogradom in Prištino in poudarili, da je pomembno doseči celovit in pravno zavezujoč sporazum o normalizaciji odnosov.

Ta sporazum je ključnega pomena tako za Srbijo kot Kosovo, da napredujeta na svoji evropski poti, hkrati pa bo prispeval tudi k regionalni stabilnosti in blaginji, so dodali.

Pozdravili so tudi dejstvo, da članstvo v EU ostaja strateški cilj Srbije, vendar pa so obsodili pomanjkljiv napredek na področjih upoštevanja načel pravne države, temeljnih pravic, svobode izražanja, krepitve pluralizma medijev in normalizacije odnosov s Kosovom.

Opozorili so, da se Srbija po invaziji Rusije na Ukrajino ni uskladila s sankcijami EU, in oblasti pozvali, naj to nemudoma tudi storijo.

Prav tako so bili poslanci zaskrbljeni zaradi širjenja dezinformacij ter pozvali k boju proti dezinformacijam, ruski propagandi in drugim hibridnim grožnjam na Zahodnem Balkanu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!