Filipine stresel močan potres

Svet 27. Jul 202208:42 > 13:20 0 komentarjev
Potres na Filipinih
Profimedia

Filipine je stresel potres 7.1 stopnje, po zadnjih podatkih so umrli vsaj štirje ljudje. Vsaj 60 je poškodovanih. Materialna škoda je velika.

Žarišče potresa je bilo na območju severnega otoka Luzon, po podatkih ameriškega geološkega centra približno 10 kilometrov pod zemljo. Najhuje je bila prizadeta severna provinca Abra. Eno od bolnišnic na tem območju so morali evakuirati, potem ko se je stavba delno zrušila. Poškodovane so bile tudi nekatere zgodovinske stavbe v mestu Vigan.

Potres na Filipinih Potres na Filipinih
Profimedia
filipini filipini
Profimedia
filipini filipini
Profimedia
filipini filipini
Profimedia
filipini filipini
Profimedia
filipini filipini
Profimedia

Po navedbah oblasti je bilo poškodovanih vsaj 173 stavb, prejeli so tudi poročila o 58 zemeljskih plazovih.

“Tla so se tresla, kot bi bil na gugalnici, in nenadoma so ugasnile luči,” je za agencijo AP povedal prebivalec mesta Lagangilang v provinci Abra. “Pohiteli smo iz pisarn, slišal sem krike, nekateri so jokali. To je bil najmočnejši potres v mojem življenju, občutek sem imel, da se bo zemlja odprla,” je še dejal.

Turist, ki si je v času potresa ogledoval zgodovinsko mesto Vigan, je za radijsko postajo DZMM povedal, da je tresenje tal trajalo približno tri minute.

Državni seizmologi so opozorili, da pričakujejo močne popotresne sunke.

Potres so čutili tudi v prestolnici Manila, kjer so prav tako evakuirali nekaj stavb, začasno pa so zaprli tudi podzemno železnico.

Filipini sodijo med države, ki so najbolj podvržene naravnim katastrofam, saj ležijo na tako imenovanem Pacifiškem ognjenem obroču. Slednjega v dolžini več deset tisoč kilometrov sestavljajo številni oceanski jarki, vulkanski loki in stiki tektonskih plošč. Potresi so na tem območju pogosti in nemalokrat siloviti. Leta 1990 je sever Filipinov prizadel potres stopnje 7,7. Umrlo je skoraj 2000 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!