Gasilci uspeli obvladati požar pri Atenah

Svet 22. Maj 202112:40 > 26. Jul 2021 16:16 0 komentarjev
Gasilec v požaru
Stelios Misinas/REUTERS

Grški gasilci se že tretji dan gasijo požar zahodno od Aten. Ob izboljšanju vremenskih pogojev jim je uspelo obvladati glavni del požara. O ranjenih ni poročil.

Več sto gasilcev se danes že tretji dan gasijo gozdni požar, ki divja približno 90 kilometrov zahodno od Aten. A jim je sedaj ob izboljšanju vremenskih pogojev uspelo obvladati glavni del požara. O ranjenih ni poročil, je pa bilo poškodovanih ali uničenih več hiš, okrog deset vasi in zaselkov so evakuirali.

Požar, ki se je razširil na območju gorovja Geraneja, je po besedah vodje gasilcev Stefanosa Kolokurisa eden največjih v zadnjih 20 do 30 letih. S plameni se bojuje več kot 270 gasilcev, pomaga jim 16 letal in vojska. Pozno v petek jim je uspelo pod nadzor spraviti glavni del požara. Še vedno pa ostaja več aktivnih in razpršenih požarov, besede Kolokurisa povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ogenj naj bi požgal več kot 55 kvadratnih kilometrov borovega gozda in drugih zemljišč, nekaterih kmetijskih. “Gre za hudo ekološko katastrofo in potrebnega bo veliko dela, da bi se jeseni izognili plazovom in poplavljanju,” je stanje komentiral profesor za upravljanje naravnih nesreč na atenski univerzi Eutimios Lekas.

Požar
Vassilis Psomas/REUTERS

V agenciji za civilno zaščito sicer navajajo, da bo obseg škode, zlasti za kmete, znan šele, ko bodo požar v celoti ukrotili.

Požar, ki je prvi v letošnji sezoni, je izbruhnil pozno v sredo v bližini vasi Shinos, zanetil pa naj bi ga nekdo, ki je kuril rastje v nasadu oljk. Do Aten se je razširil dim, iz zraka na mesto pada tudi pepel, še piše AFP.

Grčijo vsako poletje pestijo gozdni požari, h katerim prispevajo suho vreme, močan veter in visoke temperature, ki pogosto precej presegajo 30 stopinj Celzija.

Leta 2018 sta v najhujši s požari povezani katastrofi v Grčiji v obalnem letovišču Mati umrla 102 človeka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!