Hud udarec za izraelsko vlado: Netanjahu mora zamenjati ključnega ministra

Svet 18. Jan 202319:05 1 komentar
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: Ronen Zvulun/REUTERS)

Novo vlado izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je zadel hud udarec. Izraelsko vrhovno sodišče je namreč razsodilo, da mora premier zamenjati ministra za zdravje in notranje zadeve Arja Derija, ki je bil v preteklosti obsojen zaradi podkupovanja, korupcije in poneverbe, pa tudi utaje davkov.

Izraelsko vrhovno sodišče je danes razsodilo, da mora izraelski premier Benjamin Netanjahu zamenjati obsojenega ministra za zdravje in notranje zadeve Arja Derija. Pravosodni minister Jariv Levin je odločitev sodišča označil za nerazumno in napovedal, da bo nadaljeval z reformami, ki bodo močno omejile moč vrhovnega sodišča.

Ker je bil Deri že večkrat pravnomočno obsojen, je moral izraelski parlament že decembra spremeniti zakon, ki je prepovedoval imenovanje pravnomočno obsojene osebe na ministrski položaj. Deri je sicer eden ključnih članov vlade in vodi ultraortodoksno judovsko stranko Šas.

Aktivisti za državljanske pravice so pritožbo zaradi imenovanja Detija za ministra na vrhovno sodišče vložili zaradi njegovih preteklih kaznivih dejanj. Deri je bil namreč že leta 2000 obsojen na tri leta zapora zaradi podkupovanja, korupcije in poneverbe, tudi v času, ko je bil notranji minister. Leta 2021 je bil obsojen zaradi utaje davkov, zaradi česar je moral odstopiti kot poslanec.

Današnja sodba velja za hud udarec novi vladi premierja Benjamina Netanjahuja.

Novi pravosodni minister Jariv Levin sicer namerava parlamentu omogočiti, da razveljavi odločitve vrhovnega sodišča. Prav tako želi spremeniti sestavo organa, ki imenuje sodnike. Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, bi lahko zadnja sodna odločitev ministra spodbudila, da še hitreje ukrepa proti vrhovnemu sodišču, ki ga je v preteklosti obtožil pretiranega vmešavanja v politične odločitve.

V preteklih tednih je v Izraelu več deset tisoč ljudi že protestiralo proti načrtovanim reformam pravosodnega sistema, v soboto pa na ulicah Tel Aviva načrtujejo novce množične demonstracije.

Preberite še: Bo Netanjahu pristrigel peruti jastrebom svojega novega kabineta?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje