Idejo za varnejše ceste ponoči Avstralci našli pri otroških nalepkah

Svet 03. Avg 202313:37 2 komentarja
Tarmac Linemarking/FACEBOOK

V Avstraliji preizkušajo nov način osvetljevanja cest, s katerim želijo izboljšati varnost cest ponoči. Ceste bi osvetlili po podobnem principu, kot delujejo otroške nalepke in igrače.

Vsak, ki se vozi ponoči, ve, da se cestne oznake v temi slabše vidijo. Še težje je oznake opaziti, ko barva zbledi ali je cesta na novo asfaltirana.

Avstralsko podjetje Tarmac Linemarking se je lotilo testiranja črt, ki se svetijo v temi. Njegova ideja je, da bi s svetlečimi črtami oziroma nalepkami opremili cestne oznake. Vozniki bi tako lažje sledili črtam, ki se svetijo v temi.

Osvetljene črte naj bi voznikom pomagale pri boljši orientaciji na cesti. Takšne črte bi še posebej pomagale voznikom, ki tega območja ne poznajo. Svetleče črte na sredini in ob robu ceste sicer delujejo po podobnem principu kot otroške nalepke in igrače, le da bi tokrat namesto za zabavo služile izboljšanju varnosti na cesti.

Osvetljevanje cest
Tarmac Linemarking/FACEBOOK

Kampanja, ki jo je v sodelovanju z nekaj drugimi podjetji prevzelo podjetje Tarmac Linemarking, je zgolj eden od projektov v sklopu tako imenovanih vladnih ”paketov inovacij”. Tako osvetljevanje cest je davkoplačevalce zvezne države Victoria stalo štiri milijone avstralskih dolarjev oziroma približno 2,4 milijona evrov.

V drugem koraku bodo uporabili bolj odsevne cestne oznake. Tega se bodo lotili tako, da bodo barvi dodali debelejše steklene kroglice in termoplaste. Čeprav se te oznake ne bodo svetile tako močno kot tiste v prvem primeru, bi vseeno izboljšale vidljivost, ko bi avto z lučmi osvetlil barvo v temi.

S tretjo domislico so pomislili tudi na pešce, ki med prečkanjem cestišča vse pogosteje strmijo v zaslone mobilnih telefonov. Z uporabo LED tlakov na prehodih za pešce, ki se bodo prilagajali barvam semaforja, tako želijo izboljšati vidljivost tudi za najranljivejše udeležence prometa.

Čeprav se zdi, da svetleče inovacije prinašajo več prednosti kot slabosti, pa se nihče ne more izogniti kritikam. Kritiki namigujejo, da gre znova za ”krajo” denarja davkoplačevalcev, saj bi bilo treba črte pogosto osvežiti. Spet drugi se bojijo, da bi lahko barva vsebovala človeku škodljive radioaktivne snovi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje