Indijski milijarder je imel v rokah ključ za konec pandemije

Gospodarstvo 07. Nov 202108:24 0 komentarjev
Adar Poonawalla
PROFIMEDIA

Ko je covid-19 lani povzročil težave po svetu, je 39-letni sin indijskega milijarderja Adar Poonawalla postavljal temelje za načrt, za katerega je upal, da bo sčasoma končal pandemijo.

Adar Poonawalla, izvršni direktor indijskega Inštituta za serologijo (SII), največjega proizvajalca cepiv na svetu, je v svoj indijski proizvodni obrat vložil na stotine milijonov evrov in se zavezal izdelavi milijonov odmerkov takrat še nepreverjenega cepiva proti covidu-19.

Cepivo, ki sta ga razvili Univerza Oxford in AstraZeneca (AZN), je bilo takrat še v kliničnih raziskavah. Nihče ni bil prepričan, kdaj bo cepivo razvito, kaj šele, ali bo učinkovito.

“To je bilo preračunano tveganje,” je Poonawalla povedal za CNN Business. “Ampak če sem iskren, takrat nisem imel druge izbire. Čutil sem le, da bi obžaloval, če se ne bi zavezal.”

Da bi njegov načrt uspel, je moral najprej zbrati skoraj 870 milijonov evrov. In življenja na stotine milijonov najbolj ranljivih ljudi na planetu so bila ogrožena, saj se je SII zavezal, da bo revnejšim državam zagotovil cepiva. Če bi se vložek izplačal, bi Poonawalla rešil nešteto življenj in bil v obdobju zgodovinskih pretresov slavljen kot junak. Tudi njegova bajno bogata družina bi lahko še bolj obogatela.

Ko je svet Poonawalli dal svoj denar in zaupanje, se je zdelo, da gredo stvari po načrtih. Cepivo AstraZenece so decembra 2020 odobrili britanski regulatorji, o Poonawalli so v Indiji govorili vsi.

Toda kmalu je postalo očitno, da so njegovi izračuni napačni.

Sposobnost njegovega podjetja, da cepi celo svoje someščane, je bila postavljena pod vprašaj na začetku tega leta, ko je Indijo prizadel uničujoč val koronavirusa. Prav tako mu ni uspelo izpolniti zaveze zagotoviti cepiva drugim državam – kot posledica tega je bil uničen njegov ugled in pokazale so se nevarnosti zanašanja na le enega proizvajalca.

Od rejcev konj do proizvajalcev cepiv

Zakaj so se nekatera največja imena v javnem zdravstvu zanašala na Poonawallo, ni težko razumeti.

Le malo proizvajalcev se lahko približa obsegu SII proizvajanja cepiv. Podjetje, ki ga je pred 55 leti ustanovil Poonawallov oče, Cyrus Poonawalla, vsako leto proizvede 1,5 milijarde odmerkov cepiv proti ošpicam, rdečkam, tetanusu in številnim drugim boleznim. Cepiva se večinoma distribuirajo v države z majhnimi dohodki po vsem svetu, vključno z Indijo. Poonawalla ocenjuje, da je nekaj več kot 50 odstotkov dojenčkov na svetu odvisnih od cepiv, izdelanih v SII.

Družina Poonawalla je imela precej nenavadno pot, da je postala najpomembnejša proizvajalka cepiv na svetu. Z vzrejo in dirkanjem čistokrvnih konj se ukvarja že od štiridesetih let prejšnjega stoletja, v zadnjega pol stoletja pa se je začela ukvarjati tudi s farmacevtsko, finančno in nepremičninsko dejavnostjo.

Cyrus Poonawalla je zdaj sedmi najbogatejši človek v Indiji, pod palcem ima več kot 14 milijard evrov, glede na Bloombergov indeks milijarderjev. Njegov sin Adar je leta 2011 prevzel mesto izvršnega direktorja in se osredotočil na širitev na mednarodne trge.

Poonawalla je za pripravo na proizvodnjo cepiva AstraZenece porabil 700 milijonov evrov za nakup kemikalij, steklenih vial in drugih surovin ter za povečanje proizvodnih zmogljivosti v svoji tovarni v zahodnem indijskem mestu Pune.

Več kot 216 milijonov evrov je bilo lastnih sredstev podjetja. Še 260 milijonov evrov je prispevala fundacija Billa in Melinde Gates, s katero je SII sodeloval pri zagotavljanju znižanih ali brezplačnih odmerkov državam z majhnimi dohodki. Preostanek so plačale druge države, ko je SII začel sprejemati naročila za cepiva. Skupno se je SII strinjal, da bo izdelal do 200 milijonov odmerkov cepiva za kar 92 držav, kot del dogovora s fundacijo Gates in Gavijem, svetovni zvezi za cepiva in imunizacijo.

Vse to se je zgodilo, preden so regulatorji odobrili cepivo AstraZenece. Če bi bili poskusi tega cepiva neuspešni, bi SII “le izdeloval serije in jih nato zavrgel”, je dejal Poonawalla.

Poonawalla, diplomant poslovnih študij na londonski univerzi Westminster, je dejal, da je SII to odločitev lahko sprejel hitreje kot številna druga podjetja, saj gre za družinsko podjetje.

“Fleksibilnost, da smo se lahko zelo hitro odločili na kraju samem, je bil resnično glavni dejavnik, ki nam je omogočil, da dobimo ta posel,” je dejal Poonawalla, čigar pisarna v Indiji je prenovljen Airbus A320.

Potem ko so zakonodajalci Združenega kraljestva odobrili cepivo, je Poonawalla začel dobavljati odmerke Indijcem in drugim državam. Do maja je Gavi prejel približno 30 milijonov cepiv od SII.

Indijski cunami covida-19

Toda Poonawallovi načrti so se kmalu izjalovili, ko je spomladi Indijo prizadel drugi val covida-19. Na vrhuncu je država poročala o več kot 400.000 primerih na dan, čeprav strokovnjaki pravijo, da je bilo število verjetno precej večje.

Takrat sta bila v celoti cepljena le dva odstotka od 1,3 milijarde prebivalstva Indije, nacionalna vlada pa je prepočasi naročala več cepiv. Brez velike zaloge je državam v Indiji začelo zmanjkovati omejenega števila cepiv, ki so jih imeli.

Indija se je nato odločila ustaviti izvoz vseh cepiv, s čimer je preprečila, da bi SII izpolnil svoje zaveze drugod.

“Vedno sem bil domoljub, in če moja država najprej potrebuje moje storitve, moram narediti, kar mi reče,” je dejal Poonawalla. “Za to ni bilo drugega načina.”

Indija-
Danish Ismail/REUTERS

Nezmožnost izvoza cepiv je prizadela nekatere najrevnejše države na svetu. Direktor afriškega organa za nadzor bolezni je na primer opozoril, da bi lahko bila indijska prekinitev izvoza “katastrofalna” za to celino. Ljudje v več državah, od sosednjega Nepala do Kenije, so ostali praznih rok, potem ko so prejeli prvi odmerek cepiva Covishield, proizvedenega v Indiji.

Na vprašanje, zakaj se je mednarodna zveza cepiv tako močno zanašala na enega proizvajalca, je predstavnik Gavija za CNN Business povedal, da so imeli premalo možnosti.

Na začetku leta 2021 je bilo “odobrenih in na voljo za uporabo zelo malo cepiv”, je dejal tiskovni predstavnik in dodal, da je “bilo naravno”, da se s SII sklene pogodba, glede na njegovo velikost.

Toda strokovnjak za javno zdravje Jeffrey Lazarus je dejal, da so bile v načrtu pomanjkljivosti.

“Zanašanje na le enega proizvajalca je bila napaka, kar je lažje videti v retrospektivi,” je dejal Lazarus, ki vodi skupino za raziskave zdravstvenih sistemov na barcelonskem inštitutu za globalno zdravje.

Odgovornost

Medtem ko Poonawalla ne more odgovarjati za nekatera vprašanja, ki so privedla do zastoja izvoza cepiv – med katerimi je glavni množičen izbruh v Indiji – so njegovi nasprotniki podvomili o njegovem načinu poslovanja.

Poudarjajo, da Poonawalla ni dostavil števila sprva obljubljenih cepiv, in trdijo, da ni bila transparentna poraba denarja, ki ga je zbral za proizvodnjo cepiv.

“Ni odgovoren za to, kam je šel denar, ki ga je zbral,” je za CNN Business povedal Malini Aisola, soorganizator nadzornega organa za zdravstveni sektor All India Drug Action Network.

Junija lani je SII obljubil, da bo izdelal milijardo odmerkov cepiva AstraZenece za države z majhnim in srednjim dohodkom, do konca leta 2020 pa naj bi bilo pripravljenih 400 milijonov odmerkov.

Toda do januarja 2021 je imelo podjetje zalogo le 70 milijonov odmerkov. Njegovi kritiki nad količino kapitala, ki ga je zbral lani, niso bili navdušeni.

Tudi globalno medijsko poročanje je postalo negativno, z naslovi, ki povezujejo globalno pomanjkanje cepiv s težavami SII, vključno z indijsko prepovedjo izvoza in požarom v obratu podjetja Pune. Takrat je Poonawalla dejal, da požar ni vplival na proizvodnjo Covishielda. Toda od takrat je obrnil smer, češ da je imel incident pomembno vlogo pri oviranju proizvodnje.

Serum Institut of India
PROFIMEDIA

Prav tako vztraja, da je bil pri svojih ciljih realen. “Vedno premalo obljubljamo,” je Poonawalla povedal za CNN Business, ko so ga vprašali, ali je podjetje obljubilo več, kot je lahko zagotovilo.

Kljub temu so ga spremljale tudi druge obtožbe, ki so negativno vplivale na njegov ugled. Ker so aprila indijski primeri okuženih s koronavirusom skočili v nebo, je Poonawalla znižal ceno svojega cepiva in to potezo označil za “človekoljubno gesto” – kar je sprožilo močne kritike, pri čemer so aktivisti poudarjali, da je celo majhen dobiček še vedno dobiček za SII.

“AstraZeneca se je zavezala, da med pandemijo ne bo ustvarila dobička v državah z majhnim in srednjim dohodkom, vendar se zdi, da to ne velja za SII,” je dejal Aisola.

Po navedbah AstraZenece podjetja, s katerimi ima proizvajalec zdravil podlicenčne pogodbe, vključno s SII, narekujejo svoje cene.

SII ni želel komentirati, koliko je pridobil od dosedanjih prizadevanj za cepivo, vendar je Poonawalla dejal, da je “zelo nerazumen in naiven način gledanja na svet”, da ljudje pričakujejo, da podjetja ne bodo imela koristi od cepiva.

Medtem ko Poonawalla še ni dosegel svojih visokih pričakovanj, obstaja možnost, da se on in SII lahko vrneta na pravo pot, kar je ključnega pomena za odpravo neenakosti cepiv po vsem svetu. Indija se je odločila, da bo znova začela izvažati cepiva, saj se njena stopnja precepljenosti zvišuje. Država je do oktobra dala milijardo odmerkov – približno 90 odstotkov jih je po podatkih zagotovilo podjetje SII.

SII pravi še, da je od oktobra povečal svojo proizvodnjo na 220 milijonov odmerkov na mesec.

Prav tako širi svoja partnerstva, saj je podpisal pogodbo z ameriškim biotehnološkim podjetjem Novavax za proizvodnjo cepiva proti covidu-19, ki čaka na odobritev regulatornih organov. Prav tako sodeluje z ruskim skladom za neposredne naložbe pri proizvodnji cepiva Sputnik.

Avtor: Diksha Madhok/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!