Inšpektorji v Istri nad črno oddajanje: objekt bodo lahko tudi zapečatili

Svet 07. Jul 202315:16 1 komentar
Rovinj
PROFIMEDIA

V hrvaški Istri bodo med letošnjo turistično sezono izvajali poostren nadzor in različne akcije, s katerimi želijo zmanjšati oddajanje na črno. Hrvaška turistična skupnost si prizadeva z zmanjšanjem nepravilnosti okrepiti trajnostni turizem.

Z vstopom v julij se je začel glavni del poletne sezone.

V hrvaški Istri bodo letos izvajali poostren nadzor nad turističnimi aktivnostmi, posebno pozornost pa bodo namenili aktivnostim v nastanitvenih objektih vikendašev. Njihov cilj je, da bi s poostrenim nadzorom in akcijami zmanjšali oddajanje na črno.

Z uspešnim izvajanjem nadzora, izdajo glob in zapečatenjem objektov, kjer se izvajajo nezakonite dejavnosti, želijo zmanjšati omenjene nezakonite aktivnosti.

Z zmanjšanjem nepravilnosti želijo lokalne turistične skupnosti Istre okrepiti trajnostni turizem in omogočiti učinkovito vodenje turistične destinacije. V praksi to pomeni sankcioniranje in preprečevanje dela tistim, ki ne delajo v skladu z zakoni.

Ne prijavijo svojega bivanja in oddajajo na črno

Pristojni inšpektorji so že začeli z vlaganjem obtožnih predlogov za uvedbo postopka o prekršku oziroma izdajo nalogov o prekršku ter z izdajo glob zaradi neplačevanja turistične takse in dolgov.

Zakon o turistični taksi jasno določa kategorijo lastnika stanovanja in/ali počitniške hiše (t. i. “vikendaši”) in nepremičnine nerezidentov, ki se uporabljajo začasno. Lastnik nepremičnine je dolžan prijaviti sebe in vse osebe, ki v času od 15. junija do 15. septembra bivajo v nepremičnini, ter plačati turistično takso (v pavšalnem znesku do 15. julija ali glede na število nočitev) Prav tako zakon lastnikom in njihovim družinskim članom omogoča 70-odstotni popust pri plačilu turistične takse.

Le majhen del vikendašev ustrezno izpolnjuje svoje zakonske obveznosti, torej prijavi sebe in vse osebe, ki bivajo v stanovanju ali počitniški hiši, so opozorili v turistični skupnosti. Večji del ne prijavi lastnega bivanja, poleg tega tudi oddajajo na črno.

Turistične skupnosti pozivajo someščane, da prijavijo sosede

Opozorili so, da določeni posamezniki ne spoštujejo zakonov, ne plačujejo davčnih obveznosti, turističnih taks, članarine in drugih dajatev, ki jih registrirani najemodajalci poravnajo v skladu z zakoni.

Na omenjeni problem že vrsto let opozarjajo tamkajšnje turistične skupnosti, saj se poleg finančnih izgub zaradi neplačevanja turistične takse, davkov, članarin in obremenitev infrastrukture, ustvarja nelojalna konkurenca zakonsko urejenim najemodajalcem, ki izpolnjujejo svoje obveznosti in dejavnosti izvajajo zakonito.

Turistične skupnosti so vse svoje člane in someščane, da v kolikor dobijo kakšne informacije o nezakonitem oddajanju, to prijavijo svoji lokalni turistični skupnosti. Le na ta način se bodo pristojni pravočasno odzvali in omenjene aktivnosti zmanjšali na minimum, so dodali in opozorili, da bodo vse prijave anonimne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje