Bitka s časom: kisika je vedno manj. Iskanje razširili v globlje vode

Svet 20. Jun 202307:15 > 15:28
PROFIMEDIA

Nadaljuje se iskanje podmornice, ki je včeraj izginila v Atlantskem oceanu. Na krovu naj bi bilo pet ljudi, med njimi lastnik podjetja, ki izvaja podmorniške ekspedicije do razbitin Titanika, britanski milijarder, francoski raziskovalec ter oče in sin iz Pakistana. Po besedah reševalcev so imeli ujeti na podmornici v torek popoldne dovolj kisika za 40 ur.

Iskanje podmornice, s katero si lahko turisti od blizu ogledajo razbitine Titanika in je včeraj izginila ob obali jugovzhodne Kanade v Atlantskem oceanu, se nadaljuje.

Pogrešano podmornico, ki je stik s spremljajočim plovilom izgubila uro in 45 minut po potopu, iščejo z ameriško in kanadsko ladjo in letalom. Do zdaj so pregledali območje v razponu približno 1.450 kilometrov vzhodno od Cape Coda. Izginulo plovilo skušajo najti tudi s pomočjo sonarske boje.

Popoldne so oblasti iskanje podmornice razširile v globlje vode, piše BBC. “Delo je potekalo tudi ponoči, iskanje pa se širi na podpovršinsko območje,” je za CNN povedal admiral ameriške obalne straže John Mauger.

“Uporabljamo vsa razpoložljiva sredstva”

Za zdaj ni jasno, ali je plovilo še vedno pod vodo ali mu je uspelo priti na površje. Če je ta še pod površjem, je zmožno ostati potopljeno največ 96 ur, kar je običajna tudi polna kapaciteta kisika podmornice Titan ob potopu. Reševalci zato tekmujejo s časom.

“To je oddaljeno območje, na katerem je iskanje velik izziv. Pri iskanju uporabljamo vsa razpoložljiva sredstva, da bi locirali plovilo in rešili ljudi,” je zjutraj pojasnil Mauger. Za pomoč pri iskanju so prosili tudi komercialna plovila.

PROFIMEDIA

Nekdanji vodja avstralske enote za reševanje podmornic Frank Owen je za BBC dejal, da bi morala podmornica doseči površje, da bi lahko reševalcem poslala kakršnekoli opozorilne signale (preko radijskega oddajnika, GPS sistema ali poslati svetlobne signale). Dokler je pod gladino tega ne more storiti, je dejal. V vsakem primeru bi bil najpomembnejši korak k rešitvi prestreči morebiten signal podmornice s površja.

Če pa je ta na dnu med razbitinami, ki so razpršene na velikem območju, je iskanje podmornice, podobno iskanju igle v kupu sena, meni. Poleg tega je podmornica zelo majhna, in bi jo bilo že plavajočo na gladini težko opaziti. Tudi možnosti za reševanje na teh globinah so zelo omejene.

Obstaja tudi možnost, da podmornica ob tehničnih težavah odvrže “spustno utež”, da se obdrži na površju. V tem primeru bi bilo verjetno, da plava nekje na površju in čaka, da jo najdejo.

Podmornica Titan je ena redkih, ki lahko ljudi popelje 4.000 metrov pod površje oceana. Dolga je okoli sedem metrov, na krov pa lahko sprejme pet ljudi. Zalog kisika ob spustu je od 70 do 96 ur. V torek popoldne so ujeti na podmornici imeli še za 40 ur kisika.

Kdo je bil na krovu podmornice?

Na krovu so po podatkih ameriške obalne straže pilot in štirje potniki, med njimi izvršni direktor in ustanovitelj podjetja OceanGate Expeditions, ki organizira podmorniške ekspedicije do Titanika, Stockton Rush.

V podmornici je tudi 58-letni britanski milijarder Hamish Harding, poroča Reuters. Harding se je kot potnik udeležil petega komercialnega leta vesoljskega podjetja Blue Origin, ki je v lasti Jeffa Bezosa, in je lastnik Guinnessovega rekorda za potovanje okoli Zemlje prek severnega in južnega tečaja. Že pred enim letom je napovedal, da se bo pridružil ekipi, ki si bo ogledala razbitine Titanika.

Po poročanju BBC so bili poleg njiju na podmornici še francoski raziskovalec 73-letni Paul-Henry Nargeolet, je nekdanji potapljač francoske mornarice, bil je del prve odprave, ki je leta 1987, le dve leti po najdbi, šla do razbitin Titanika. V podmornici sta bila še pakistanski poslovnež Šahzada Dawood in njegov sin Suleman.

OceanGate Expeditions
Podmornica Titan Podmornica Titan
OceanGate Expeditions
Podmornica Titan Podmornica Titan
OceanGate Expeditions

OceanGate Expeditions: raziskujemo vse možnosti za rešitev posadke

S takšnimi potopnimi plovili si turisti lahko ogledajo razbitine Titanika na dnu oceana. Izlete organizira podjetje OceanGate Expeditions, turisti pa za globokomorsko odpravo do razbitin plačajo več sto tisoč dolarjev.

Podjetje OceanGate Expeditions je potrdilo, da je izginulo plovilo njihovo. “Raziskujemo in mobiliziramo vse možnosti, da bi posadko varno pripeljali nazaj,” so sporočili in dodali, da se v celoti osredotočajo na člane posadke v podmornici in njihove družine.

Družba je za mesto na osemdnevni odpravi za ogled znamenite razbitine od gostov zahtevala 250.000 dolarjev (dobrih 228.950 evrov) na osebo. Na spletni strani podjetja je navedeno, da ena odprava še poteka, za junij 2024 pa sta načrtovani še dve.

Osemurni potop do globine 3.800 metrov

V potopnem plovilu lahko sedi pet ljudi, poleg pilota, ki usmerja vozilo, je prostor še za t. i. strokovnjaka za vsebino – nekakšnega turističnega vodiča – ter za tri turiste. Sam potop pa naj bi trajal osem ur.

Slavna ladijska razbitina leži na globini 3.800 metrov na dnu Atlantika. Od obale Nove Fundlandije v Kanadi pa je oddaljena približno 600 kilometrov. Titanik je potonil na svoji prvi poti leta 1912, njegove razbitine pa so odkrili šele leta 1985. Skupini oceanografskega inštituta Woods Hole in francoskega nacionalnega inštituta za oceanografijo sta potopljeno ladjo našli jugovzhodno od Nove Fundlandije.

Prejšnji mesec je bil s pomočjo globokomorskega kartiranja izdelan prvi digitalni sken razbitine v polni velikosti. Skeniranje prikazuje tako obseg ladje kot tudi nekatere drobne podrobnosti, kot je serijska številka na enem od propelerjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.