Slovenska manjšina korak bližje k lastništvu Narodnega doma

Slovenija 07. Okt 202123:16 > 08. Okt 2021 09:39 2 komentarja
Narodni dom v Trstu
Gianni Pecchiar/BOBO

Italijanska vlada je sprejela dekret, ki omogoča vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti. To se je zgodilo dobro leto po podpisu memoranduma, s katerim je bilo ob stoletnici požiga dogovorjeno, da se Narodni dom vrne slovenski skupnosti.

Pravna podlaga za prenos lastništva Narodnega doma na istoimensko fundacijo je zagotovljena, poroča Primorski dnevnik. Italijanska vlada je namreč sprejela uredbo, s katero je spremenila člen zaščitnega zakona, v katerem je govor o vračanju nepremičnin slovenski narodni skupnosti v Italiji. Med temi je tudi Narodni dom v Trstu, še poroča Primorski dnevnik.

Narodni dom je bil zgrajen v prvih letih 20. stoletja in je predstavljal osrednjo kulturno ustanovo tržaških Slovencev. Gostil je številne slovenske organizacije in je imel dvorano, v kateri so prirejali predavanja, koncerte, predstave, zborovanja in druge prireditve, ter hranilnico, kavarno in hotel. 13. julija 1920 so ga napadli in požgali italijanski nacionalisti in fašisti.

Ob lanski 100. obletnici požiga so v Trstu ob prisotnosti Pahorja in predsednika Italije Sergia Mattarelle podpisali dokument o prenosu lastništva zgradbe v roke slovenske manjšine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje