Italijansko sodišče prekinilo odločanje o izročitvi Puigdemonta

Svet 04. Okt 202118:08 > 18:17 0 komentarjev
Carles Puigdemont
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Sodišče na Sardiniji je danes prekinilo obravnavo španske zahteve za izročitev nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta. Počakalo bo na odločitev Sodišča Evropske unije o Puigdemontovi poslanski imuniteti.

Sardinijsko sodišče, ki naj bi danes odločilo o izročitvi katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta Španiji, je odložilo sprejetje te odločitve. Kot je po današnji obravnavi povedal Puigdemontov italijanski odvetnik, se je sodišče odločilo, da bo v zadevi odločilo po tem, ko bo Sodišče EU razsodilo, ali je bilo upravičeno odvzetje imunitete, ki bi katalonskemu politiku pripadla kot evropskemu poslancu.

Prekinitev postopka sta zahtevala tako italijansko tožilstvo kot Puigdemontova obramba. Sodišče bo prav tako počakalo na še eno odločitev Sodišča EU: na odločitev o veljavnosti evropskega pripornega naloga, ki ga je izdala Španija.

Ko je danes zapuščal sodišče v Sassariju, je Puigdemont sporočil, da je “zelo vesel”, navaja britanski Guardian. Puigdemontov italijanski odvetnik Agostinangelo Marras je sporočil še, da se lahko Puigdemont, ki mu v Madridu želijo soditi zaradi vstajništva, do sprejetja odločitve o izročitvi “svobodno giba”.

Carles Puigdemont
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Puigdemontova imuniteta

Nekdanji predsednik katalonske vlade in aktualni evropski poslanec Puigdemont je 23. septembra pripotoval na Sardinijo na povabilo sardinskega separatističnega gibanja. Po prihodu na otok so ga aretirali in priprli, za tem pa je pristojno sodišče odločilo, da lahko Puigdemont odločitev o izročitvi Španiji počaka na svobodi.

Evropski parlament je na poziv Španije Puigdemontu in še dvema separatističnima voditeljema – Clari Ponsatí in Toniju Comínu – marca odvzel imuniteto evropskih poslancev, češ da niso dokazali, da jim grozi aretacija, piše Guardian. Sodišče EU je nato julija zavrnilo njihovo zahtevo za izdajo začasne odredbe o ponovni dodelitvi imunitete, dokončne odločitve pa še ni sprejelo. Ponsatí in Comín sta danes prav tako pripotovala na Sardinijo, a ju, kot kaže, niso aretirali.

Katalonija
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Puigdemontovo izročitev so v preteklosti že zavrnili v Belgiji in Nemčiji.

Današnje odločitve italijanskega sodišča je bil vesel tudi katalonski predsednik Pere Aragones. “Evropsko pravosodje se je znova postavilo proti državni represiji, vendar pa se bo sodni pregon končal zgolj z amnestijo in samoodločbo,” je poudaril na Twitterju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!