Iz Južne v Severno Korejo naj bi zbežal nekdanji prebežnik s severa

Svet 03. Jan 202215:12 0 komentarjev
demilitarizirano območje med Korejama
Profimedia

Moški, ki je na novega leta dan vstopil iz Južne v Severno Korejo, potem ko mu je uspelo prečkati hudo zastraženo mejo med državama, je bil verjetno prebežnik iz Severne v Južno Korejo, je danes razkrilo južnokorejsko obrambno ministrstvo.

Uradno ga sicer še niso identificirali, a domnevajo, da gre za moškega, starega med 30 in 40 let, ki je v državo prispel novembra 2020, ko se je prav tako uspel prebiti čez močno zastraženo mejo, le da v nasprotni smeri kot v soboto. V Južni Koreji naj bi minulo leto delal kot čistilec in naj ne bi šlo za vohuna.

Južnokorejski vojaki so v soboto na varnostnih posnetkih z nekajurno zamudo ugotovili, da je nekdo prebil žičnato ograjo in prečkal okoli štiri kilometre široko demilitarizirano območje, ki loči obe državi. Sprožili so obsežno iskalno akcijo, a osebe niso našli. O tem so obvestili tudi Severno Korejo.

Zaradi represije in revščine je Severno Korejo od korejske vojne zapustilo že več deset tisoč ljudi, pobegi v drugo smer pa so zelo redki. Načeloma sicer Severnokorejci zbežijo najprej na Kitajsko in nato naprej, saj si močno zastraženo območje med Korejama upa prečkati le malokdo.

Leta 2020 se je neki moški tri leta po tem, ko je pribežal v Južno Korejo, odločil za vrnitev v domovino po tej poti, nakar je Pjongjang odredil zaprtje obmejnega mesta Kaesong, saj se je bal, da je moški okužen z novim koronavirusom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!