Iz pristanišča na Murterju izginila jahta ruskega oligarha

Svet 16. Jan 202312:54
Jahta Irina Vu
Ivo Cagalj/PIXSELL/BOBO

Hrvaške oblasti so oktobra lani zaplenile jahto ruskega oligarha Ališera Usmanova in njegove žene Irine. Zasidrana je bila v pristanišču na otoku Murter, oktobra lani pa je izginila. Oblasti so za to izvedele šele minuli teden.

Iz priveza v Betini na hrvaškem otoku Murter je oktobra lani izginila jahta ruskega oligarha Ališera Usmanova in njegove žene Irine. Hrvaške oblasti so jahto zaplenile kot del sankcij Zahoda proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini.

Jahta prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina Irina VU je dolga 35 metrov in težka 240 ton, a je hrvaške teritorialne vode zapustila brez ovir.

Po podatkih spletne strani marinetraffic.com je iz pristanišča v Betini izplula 6. oktobra 2022 in se tri dni kasneje zasidrala v turškem pristanišču Didim v Egejskem morju. Na hrvaškem ministrstvu za pomorstvo, promet in infrastrukturo so za njeno izginotje izvedeli minuli teden, piše hrvaški časnik Slobodna Dalmacija.

Direktor Marine Betina Boris Ninić Moro je za časnik zatrdil, da je jahta iz Betine izplula po predpisih, z veljavnim nalogom, kapitanom in pripadajočo posadko.

Jahta Irina Vu
Ivo Cagalj/PIXSELL/BOBO

“Po informacijah z ministrstva za pomorstvo so jahto odtujili, ker gre za zamrznjeno premoženje, ki je zapečateno,” pa je za hrvaško televizijo Nova TV sporočil generalni sekretar na hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve Frano Matušić. Dodal je, da je za primer odgovorno ministrstvo za pomorstvo in promet, ker gre za prehod meje, pa tudi ministrstvo za notranje zadeve in carina.

Pomorska policija v trenutku prehoda meje ni imela uradnih informacij, da bi ladji morala onemogočiti nadaljnjo plovbo, je poročala Nova TV. Vsem članom posadke in drugim, ki so jim morda pomagali pri kršenju sankcij, grozi do pet let zapora.

Kdo je Ališer Usmanov?

Vrednost premoženja v Uzbekistanu rojenega ruskega oligarha in poslovneža Ališera Usmanova so v letu 2022 ocenili na 19,5 milijarde dolarjev in je veljal za enega od sto najbogatejših ljudi na svetu.

Ališer Usmanov
Profimedia

68-letni Usmanov, med drugim je imel v lasti 30-odstotkov nogometnega kluba Arsenal, je bil rojen v Uzbekistanu in je lastnik podjetja USM Holdings, velikega konglomerata, ki se med drugim ukvarja z rudarstvom in telekomunikacijskimi storitvami.

Veliko premoženja in nepremičnin ima v Veliki Britaniji, kjer zanj prav tako veljajo sankcije, zato je veliko premoženja že prepisal na svoje sorodnike in različne sklade. Usmanov naj bi imel tesne povezave z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom“. Bil naj bi eden najljubših Putinovih oligarhov.

Njegova soproga Irina Viner Usmanova je znana trenerka ritmične gimnastike v Rusiji. Med drugim vodi tudi rusko zvezo za ritmično gimnastiko in je lastnica številnih podjetij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.