Izjemno odkritje: odkrili planet, ki je doslej najbolj podoben Zemlji

Svet 23. Maj 202418:55 1 komentar
Gliese 12 b
Foto: University of Warwick

Mednarodna skupina raziskovalcev je odkrila planet Gliese 12 b, ki je od vseh do zdaj odkritih planetov, po velikosti in temperaturi najbolj podoben Zemlji.

Mednarodna skupina znanstvenikov je prišla do izjemnega odkritja. Glede na navedbe v danes objavljenem članku v znanstveni reviji Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, so odkrili doslej Zemlji najbolj podoben eksoplanet, na katerem bi lahko obstajalo tudi življenje.

Planet Gliese 12 b je od nas oddaljen 40 svetlobnih let, kar pomeni, da je njegova svetloba, ki jo raziskovalci na Zemlji opazujejo zdaj, iz leta 1984. Po velikosti je nekoliko manjši od Zemlje, temperatura na njegovem površju pa znaša okoli 42 stopinj Celzija, kar je najmanj od vseh okoli 5.000 doslej odkritih eksoplanetov (planeti zunaj našega osončja). Večina teh je namreč veliko večjih in bolj vročih, Gliese 12 b pa je eden redkih kamnitih planetov, na katerem bi lahko človek teoretično preživel. Pri tem je sicer ključno vprašanje, kakšno ozračje, če sploh, ima novoodkriti eksoplanet. Slednjega raziskovalcem še ni uspelo natančno razvozlati, bo pa odgovor na to ključnega pomena, saj bi razkril, ali lahko vzdržuje temperaturo, primerno za obstoj tekoče vode in morda življenja na svoji površini.

Kot je za BBC dejal astrofizik z britanske univerze Warwick Thomas Wilson, ki je bil član ekipe raziskovalcev, gre za vznemirljivo odkritje, ki “bo pomagalo pri raziskovanju planetov v naši galaksiji, podobnim Zemlji”. Čeprav je za zdaj 40 svetlobnih let še prevelika razdalja, da bi ga lahko raziskali pobliže.

Leto na Gliese 12 b traja slabih 13 dni

Gliese 12 b svojo različico sonca, poimenovano Gliese 12, obkroži vsakih 12,8 dneva. Gliese 12 je hladna rdeča pritlikava zvezda, ki se nahaja v ozvezdju rib. Velika je zgolj za slabo tretjino oz. 27 odstotkov Sonca, temperatura na njenem površju pa znaša okoli 60 odstotkov sončeve temperature. Gliese 12 b od Gliese 12 prejme 1,6-krat več energije, kot jo Zemlja prejema od Sonca, saj razdalja med njima znaša zgolj 7 odstotkov razdalje med Zemljo in Soncem.

Znanstveniki so obstoj, velikost in temperaturo novoodkritega planeta potrdili s pomočjo podatkov Nasinih in Esinih satelitov. Gre za planet, ki je od vseh do zdaj odkritih po velikosti in temperaturi najbolj podoben Zemlji. To sicer še ne zagotavlja, da je planet zato tudi primeren za bivanje, je pa edinstven za nadaljnje raziskave, piše Independent.

Gliese 12 b bo služil za nadaljnje študije, ki bi pomagale odkriti tudi nekatere vidike evolucije našega sončnega sistema. “Predstavlja enega najboljših primerov za preučevanje, ali lahko planeti v velikosti Zemlje, ki krožijo okoli hladnih zvezd, ohranijo svojo atmosfero, kar je ključni korak za boljše razumevanje možnosti življenja na planetih v naši galaksiji,” je za Independent dejal vodja raziskave Shishir Dholakia s Centra za astrofiziko na Univerzi Južni Queensland v Avstraliji.

Novoodkriti planet se omenja tudi kot kandidat, v katerega bi uperili Nasin vesoljski teleskop James Webb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje