Izraelska vojska ponovno izvedla letalske napade na Gazo

Svet 16. Jun 202107:24 > 14:56 0 komentarjev
Palestinci v Gazi
Mohammed Salem/REUTERS

Ob včerajšnjem pohodu po Jeruzalemu, ki so ga organizirali izraelski desničarji, so iz Gaze prileteli zažigalni baloni. Izraelska vojska je izvedla letalske napade na Gazo.

Izraelska vojska je danes zjutraj izvedla letalske napade na cilje v Gazi, potem ko so od tam nad Izrael prileteli zažigalni baloni, ki so zanetili okrog 20 požarov na jugu Izraela. To je prvo večje nasilje med Izraelom in gibanjem Hamas po večdnevnih spopadih v maju, v katerih je umrlo več kot 250 Palestincev in 12 prebivalcev Izraela.

Do napadov je prišlo potem, ko je več tisoč judovskih nacionalistov izvedlo t. i. pohod zastav skozi stari del Vzhodnega Jeruzalema z dovoljenjem Benetove vlade. Izraelska vojska je sporočila, da so v odgovor na zažigalne balone, ki so povzročili požare na poljih, njihova lovska letala napadla vojaške objekte palestinskega gibanja Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Izstrelki so zadeli vojaška oporišča Hamasa v Han Junisu in Gazi. Izrazili so pripravljenost na “vse scenarije, tudi obnovo sovražnosti proti nasilju z območja Gaze”, navajajo tuji mediji. Tiskovni predstavnik Hamasa pa je na Twitterju sporočil, da bodo Palestinci nadaljevali “svoj pogumen upor in branili svoje pravice in svete kraje” v Jeruzalemu.

To so bili tudi prvi napadi izraelske vojske na območje Gaze, ki jih je odobrila nova izraelska vlada premierja Naftalija Beneta, ki je v nedeljo po 12 letih nasledila vlado Benjamina Netanjahuja. Smrtnih žrtev napadi niso zahtevali.

V Jeruzalemu ranjenih 30 Palestincev

Pred včerajšnjim t. i. pohodom zastav je izraelska policija odstranila palestinske protestnike z njihove poti tudi s streljanjem z gumijastimi naboji. Pri tem je bilo ranjenih 30 palestinskih protestnikov, 17 pa so jih prijeli, piše BBC. S pohodom so judovski nacionalisti obeležili obletnico “ponovne združitve” Jeruzalema po izraelski okupaciji vzhodnega dela mesta med šestdnevno vojno leta 1967. Pri tem so nekateri vzklikali “smrt Arabcem”.

Zaneteni požari v Izraelu
Amir Cohen/REUTERS

Izraelski zunanji minister Jair Lapid je kritiziral udeležence pohoda, ki so vzklikali rasistična in sovražna gesla. “Ne morem razumeti, kako lahko nekdo v roki drži zastavo in hkrati vzklika smrt Arabcem,” je dejal. Nedopustno in sramotno je, da obstajajo skrajneži, za katere izraelska zastava predstavlja sovraštvo in rasizem, je dodal.

Izraelski vojaki so danes na Zahodnem bregu streljali na Palestinko, ki je s svojim avtom skušala zapeljati v skupino vojakov in jih, kot so sporočili, napasti z nožem. Ženska je zaradi strelnih ran umrla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!