“Nobeno od odprtih vprašanj, ki jih imamo, ni nepremostljivo”

Slovenija 22. Nov 202107:16 > 15:29 3 komentarji
Odkritje spominskega obeležja na Otočcu
Tamino Petelinšek/STA

Na Otočcu so ob prisotnosti predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške, Janeza Janše in Andreja Plenkovića ter prvega predsednika slovenske vlade Lojzeta Peterleta in njegovega takratnega hrvaškega kolega Franja Gregurića odkrili spominsko obeležje na čas osamosvajanja držav.

Danes odkrito obeležje spominja na dvostranska srečanja in sodelovanje dveh prijateljskih držav, Hrvaške in Slovenije. Odkrili so ga prav v letu, ko obe državi obeležujeta 30-letnico samostojnosti.

Tako bivša kot sedanja predsednika vlad Slovenije in Hrvaške so v govorih poleg obujanja spominov na dogodke pred tremi desetletji danes izpostavili pomen prijateljskih in dobrih odnosov med državama.

Premier Janez Janša je ob tem pozval, da lahko morebitna odprta vprašanja državi rešita na podlagi dialoga, dobrega sodelovanja in prijateljstva.

“V veliko čast je biti tukaj. Hrvaška in Slovenija imata prijateljske in dobrososedske odnose, niti eno od odprtih vprašanj, ki jih imamo, pa ni nepremostljivo in ni prepreka v nadaljnjem razvoju naših odnosov,” je dejal hrvaški premier Andrej Plenković. Izpostavil je tudi podporo Slovenije Hrvaški na poti proti schengnu in v EU.

“Sodelovanje in solidarnost v tistih časih lahko jemljemo kot temelje današnjih dobrih odnosov med Slovenijo in Hrvaško. Odkrito smo se pogovarjali, si pomagali pri doseganju ciljev in smo tudi prevzeli ključne vloge pri operativnem osamosvajanju obeh držav,” pa je dejal prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle.

Takratni hrvaški predsednik vlade Franjo Gregurić je dejal, da je ponosen na današnje odnose med državama in poudaril, da sodelovanje nima alternative.

Janez Janša in Andrej Plenković
Janez Janša in Andrej Plenković (Vir: BOBO)

Delegaciji slovenske in hrvaške vlade sta se redno srečevali že pred agresijo jugoslovanske armade na osamosvojeni Slovenijo in Hrvaško ter se dogovarjali o osamosvojitvenih vprašanjih in medsebojni pomoči. Po izteku brionskega moratorija 8. oktobra 1991 sta se delegaciji Slovenije in Hrvaške začeli uradno sestajati na meddržavni ravni. 5. novembra 1991 sta se na Otočcu srečali vladni delegaciji.

Ali sta premierja Slovenije in Hrvaške na Otočcu govorila tudi o aktualnih vprašanjih v odnosih med državama, niso sporočili. Hrvaški premier je bil sicer nazadnje na obisku v Sloveniji septembra, ko se je udeležil strateškega foruma na Bledu. Tedaj je dejal, da sta njegova vlada in vlada premierja Janše vzpostavili “sijajen dialog, odlično komunikacijo in sodelovanje”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje