Janša se je na forumu Delfi zavzel za pomoč Kijevu

Svet 09. Apr 202218:59 > 20:45 1 komentar
Janez Janša
Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša se je na forumu Delfi zavzel za pomoč Kijevu, prepričan je, da je treba pospešiti tudi članstvo v EU.

Premier Janez Janša je na sedmem Delfi ekonomskem forumu, ki je potekal v Atenah, preko videopovezave govoril predvsem o aktualnih geostrateških vprašanjih, povezanih tudi z vojno v Ukrajini. Prepričan je, da je treba narediti vse, da se pomaga Kijevu, v to sodi tudi pospešitev članstva v EU, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

“Sedaj vidimo, da če se EU ne širi, se širi nekdo drug. Sedaj plačujemo ceno,” je povedal Janša. Pri tem je opozoril, da potrebujeta jasno evropsko perspektivo tako vzhodna soseščina kot Zahodni Balkan.

“Realen napredek je tudi nekaj, kar bo pomagalo stabilizirati regijo Zahodnega Balkan in vzhodno soseščino, vendar pa moramo pred tem ustaviti vojno v Ukrajini z močno vojaško pomočjo na eni strani in učinkovitimi sankcijami, ki bodo pomagale ustaviti ruske napade, na drugi strani,” je prepričan Janša.

Zavzel se je tudi za nadaljnjo vojaško pomoč Ukrajini. “Torej, pomagati moramo beguncem, razmišljati moramo o obnovi po vojni, a najprej moramo dati vso možno vojaško pomoč, saj le ta lahko rešuje življenja in ustavi vojno,” je poudaril.

Delfi ekonomski forum je osrednji dogodek in letna konferenca istoimenske organizacije, na katerem se zberejo voditelji in voditeljice iz različnih držav, ki se zavzemajo za uresničevanje in spodbujanje inovativnih idej za trajnostno in konkurenčno rast v Evropi in širši regiji vzhodnega Sredozemlja.

Tokratna konferenca, ki je potekala od srede do danes, je v središče zanimanja postavila vprašanje, kako obnoviti družbo in jo obenem narediti bolj odporno po krizi covida-19. Med središčnimi vprašanji je bil tudi razmislek o prepričanjih v zunanjo politiko, varnost in gospodarsko rast ter o tem, kako se pripraviti na nenehno spreminjajoči se in hiter svet, so še zapisali v kabinetu premierja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje