Japonec tik pred smrtjo policiji priznal, da je najbolj iskan zločinec v državi

Svet 28. Feb 202408:35 0 komentarjev
Satoshi Kirishima
Foto: PROFIMEDIA

DNK-test je razkril, da je umirajoči moški, ki je trdil, da je eden najbolj iskanih japonskih zločincev, govoril resnico. Satoši Kirišima je januarja policiji povedal, da se "želi s smrtjo soočiti pod pravim imenom".

Japonski uradniki so potrdili, da je bil 70-letni Satoši Kirišima član militantne skupine, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja izvedla več bombnih napadov. Kako mu je uspelo tako dolgo ostati na prostosti, ni jasno, saj je njegov obraz “krasil plakate po vsej Japonski”, poroča BBC.

Po poročanju lokalnih medijev je Kirišima osumljen, da je pomagal nastaviti in razstreliti doma izdelano bombo, ki je 18. aprila 1975 uničila del stavbe v tokijskem okrožju Ginza. Žrtev ni bilo.

V tistem času je Japonec pripadal Vzhodnoazijski protijaponski oboroženi fronti, sicer radikalni levičarski organizaciji, ki naj bi bila odgovorna za več bombnih napadov na podjetja v Tokiu, med drugim za napad na stavbo podjetja Mitsubishi Heavy Industries, v katerem je umrlo osem ljudi, več kot 160 pa je bilo ranjenih.

Kirišima naj bi bil vpleten še v štiri druge napade skupine. Dva člana sta bila zaradi sodelovanja v napadih obsojena na smrt. Kirišima naj bi bil edini član skupine, ki ga policija ni ujela, čeprav nikoli ni obupala. Fotografija dolgolasega 20-letnega študenta z očali se namreč že desetletja pojavlja na plakatih pred policijskimi postajami po vsej državi, piše BBC.

Satoshi Kirishima
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav je bila njegova podoba zelo razširjena, so bili sosedje ob razkritju njegove identitete prejšnji mesec presenečeni. Eden od njih ga je za časnik Mainiči opisal kot “mirnega in resnega” človeka, ki je po nekaj pijačah rad zaigral na kitaro. Kirišima, ki je uporabljal lažno ime Hiroši Učida, naj bi skoraj 40 let živel v mestu Fujisava na zahodnem robu Tokia.

Kirišima je policiji povedal, da je delal kot fizični delavec, preden je začel delati v gradbenem podjetju, je pisal japonski časnik Asahi. Televizijska hiša NHK pa je poročala, da je bil plačan v gotovini in da ni imel telefona, zato je ostal neopažen. Kot kaže, ni imel niti avtomobilskega niti zdravstvenega zavarovanja, ko se je pojavil v bolnišnici in prosil za zdravljenje terminalnega raka. Šele takrat je razkril pravo identiteto, zdravstveno osebje pa je nato obvestilo policijo.

Ta trdi, da je bil med zaslišanji v dneh pred smrtjo 29. januarja sposoben povedati podrobnosti o družini in delovanju v radikalni levičarski organizaciji. Vir za tiskovno agencijo Kjodo je povedal, da je nekatere obtožbe tudi zanikal. Tiskovni predstavnik tokijske policije je nato sporočil, da je DNK-test še dodatno potrdil njegove trditve, primer pa je bil poslan okrožnemu državnemu tožilstvu v Tokiu. Policija bo primer obravnavala še naprej, saj želi preiskati, ali je Kirišimi kdo pomagal, da je ostal neopažen ves ta čas, še poroča BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!