Epstein žrtvi za molk plačal 440 tisoč evrov, kaj to pomeni za princa Andrewa?

Svet 04. Jan 202208:06 > 22:47 0 komentarjev
Princ Andrew
Profimedia

Dan pred današnjim zaslišanjem odvetnikov v primeru Virginie Giuffre, ki princa Andrewa obtožuje, da jo je spolno zlorabil, je bil objavljen sporazum, s katerim se je pred leti zavezala, da proti plačilu v prihodnje ne bo tožila ne Epsteina ne kateregakoli drugega morebitnega osumljenca. Medtem ko prinčevi odvetniki vztrajajo, da Giuffre s tožbo krši določila tega sporazuma, njeni odvetniki menijo, da ni tako, saj princ v sporazumu izrecno ni omenjen.

Na sodišču v New Yorku se danes začenjajo zaslišanja odvetnikov v civilni tožbi Virginie Giuffre, ene od žrtev Jeffreyja Epsteina, zoper britanskega princa Andrewa. Giuffre princa Andrewa obtožuje spolnih zlorab, tik pred začetkom današnjega zaslišanja pa je razburil sporazum iz leta 2009, po katerem je Epstein tožnici za odstop od tožbe zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja in molk plačal pol milijona dolarjev.

Giuffre trdi, da jo je Epstein posojal za spolne odnose prijateljem, med katerimi naj bi bil tudi princ Andrew, ko je bila stara 17 let, torej še mladoletna. Trdi tudi, da se je princ zavedal, da še ni bila polnoletna. Princ vse obtožbe zanika.

Njegovi odvetniki so oktobra v zahtevi, naj sodišče zavrže tožbo, trdili, da Giuffre s tožbo krši določila sporazuma o poravnavi z Epsteinom. V tem se je strinjala, da bo vzela denar in ne bo več tožila Epsteina ali kogarkoli drugega v zvezi z domnevnimi spolnimi zlorabami. Sporazum naj bi bil tako končna rešitev zahteve po odškodnini, vložene na Floridi, in se ne sme obravnavati kot priznanje krivde katerekoli strani.

Odvetnik Giuffre David Boies je sporočil, da dogovor nima zveze s tožbo proti princu, ker ga ne omenja izrecno. Da sporazum obstaja, princ Andrew menda vedel, je sporočil Boies.

Giuffre princa Andrewa obtožuje, da jo je zlorabljal v New Yorku, Londonu in Deviških otokih, navaja BBC. Preden je vložila tožbo, je leta 2019 v intervjuju za BBC povedala, da jo je princ zlorabil v Londonu leta 2001, kamor je pripotovala z Epsteinom, in sicer v nočnem klubu. Istega leta in prav tako v intervjuju za britansko nacionalno televizijo je britanski princ njene obtožbe zanikal in zatrdil, da je tistega dne spremljal hčerko na zabavi v piceriji, navaja CNN.

Bo sledilo sojenje?

Če torej na današnjem zaslišanju prinčevi odvetniki sodišča ne bodo prepričali, naj zavrže tožbo, se bo sojenje začelo med septembrom in decembrom letos. Mediji poročajo, da naj bi sodnik Lewis Kaplan o tem odločil v kratkem, ni pa jasno povedal, kdaj. Če bo do sojenja prišlo, bi se to lahko začelo med septembrom in decembrom letos.

Princ je zaradi obtožb leta 2019 odstopil od vseh javnih dejavnosti kot član britanske kraljeve družine.

Spomnimo, Epsteina so zaradi spolnih zlorab preganjali že pred poldrugim desetletjem na Floridi. Takrat je imel dobre zveze s tožilci in je priznal le sodelovanje v prostituciji in se izmazal praktično brez kazni.

Leta 2019 je bil Epstein obtožen spolnih zlorab mladoletnic in trgovine z ljudmi. Po aretaciji je svoje življenje v priporu končal sam. Je pa sojenje dočakala njegova dolgoletna partnerica Ghislaine Maxwell. Minuli teden je bila spoznana za krivo sodelovanja pri spolnih zlorabah mladoletnic.

Pozornost v zvezi z Epsteinovimi zlorabami se je tako zdaj spet usmerila k princu Andrewu.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!