Nova britanska premierka Liz Truss predstavila ministrsko ekipo

Svet 06. Sep 202210:20 > 21:39 2 komentarja
Liz Truss
Kevin Coombs/REUTERS

Britanska kraljica Elizabeta II. je Liz Truss, ki je bila v ponedeljek izvoljena na čelo vladajoče konservativne stranke, imenovala za novo britansko premierko. To je že petnajsti prvi minister oziroma ministrica v 70-letni vladavini Elizabete II. Zdaj že nekdanji premier Boris Johnson je naslednici obljubil vso podporo. Obenem je svoje kolege v konservativni stranki pozval, naj enotno stojijo za novo premierko.

Kraljica je na dvorcu Balmoral na Škotskem najprej sprejela dosedanjega premierja Borisa Johnsona, ki jo je obvestil o svojem odstopu. Sledil je sprejem Liz Truss, ki je s tem postala nova premierka, že petnajsta v 70-letni vladavini Elizabete II.

Na fotografijah, ki jih je objavil BBC, je videti 96-letno kraljico, ki sega v roko 47-letni novi premierki. Elizabeta II., oblečena v sivo jopico in karirasto krilo, se je pri tem opirala na palico, ki jo zadnje čase uporablja zaradi težav pri hoji.

Liz Truss, kraljica Elizabeta II. Liz Truss, kraljica Elizabeta II.
Jane Barlow/Pool via REUTERS
Liz Truss, kraljica Elizabeta II. Liz Truss, kraljica Elizabeta II.
Jane Barlow/Pool via REUTERS
Liz Truss, kraljica Elizabeta II. Liz Truss, kraljica Elizabeta II.
Jane Barlow/Pool via REUTERS

Že v ponedeljek je ob izvolitvi na čeli stranke napovedala oblikovanje drznega načrta za omejitev cen energentov in spodbuditev gospodarske rasti.

Slovesnost, ko monarh imenuje predsednika oziroma predsednico vlade, se imenuje slovesnost poljubljanja rok. V preteklosti je novi premier res poljubil roko monarha v znamenje zvestobe, danes pa po poročanju BBC pride le do stiska rok. Imenovanje premierja ni potekalo v Buckinghamski palači v Londonu kot običajno, temveč v dvorcu Balmoral, kjer je monarhinja na počitnicah. Ker ima nekaj težav z zdravjem, so ji prihranili pot v London in sta Boris Johnson in Liz Truss odpotovala na Škotsko. Iz varnostnih razlogov sta potovala z različnima letaloma.

Golob čestital novi britanski premierki

Premier Robert Golob je danes čestital Liz Truss za imenovanje za novo britansko premierko. “Prepričan sem, da si delimo pogled na pomen partnerstva med EU, njenimi državami članicami in Združenim kraljestvom,” je zapisal na Twitterju. “Mednarodna skupnost se trenutno sooča s težkimi izzivi. Močno zavezništvo je zato potrebno bolj kot kdaj koli prej,” je dodal.

Prvi premier, Winston Churchill, je bil že na položaju, ko je kraljica Elizabeta II. leta 1952 zasedla prestol. Sedanja britanska kraljica, ki vlada rekordno dolgo, je tako doslej imenovala trinajst predsednikov vlade, Liz Truss je štirinajsta in tretja ženska, za Margaret Thatcher in Thereso May. Večina predsednikov vlad v zadnjih sedmih desetletjih je bila iz vrst konservativcev, le štirje – Harold Wilson, Jamas Callaghan, Tony Blair in Gordon Brown – so bili laburisti.

Zdaj že nekdanji premier Boris Johnson je naslednici obljubil vso podporo. Svoje kolege v konservativni stranki je pozval, naj enotno stojijo za novo premierko. “Čas je, da vsi stopimo za Liz Truss in njeno ekipo,” je ob odhodu s sedeža britanskega predsednika vlade še zadnjič v tej vlogi dejal Johnson in obljubil, da bo podpiral novo premierko in novo vlado “na vsakem koraku poti”.

Johnson, čigar nekaj več kot triletni mandat sta zaznamovala brexit in covid-19, predčasno pa ga je končal zaradi več škandalov, se je poslovil ob vzklikih in aplavzu podpornikov. V zase značilnem, slikovitem izražanju se je primerjal z “eno tistih nosilnih raket, ki je izpolnila svojo funkcijo” in bo padla “v oddaljen in skrit kotiček Pacifika”.

Svoje vladajoče konservativce je pozval, naj postavijo razlike na stran, da bi se lahko v celoti posvetili reševanju energetske krize, ki bo glede na trenutno dogajanje glavna tema prvega obdobja mandata Truss. Poziv k enotnosti in razumevanju znotraj stranke je ponazoril kar na primeru svojega psa Dilyna in mačka, ki domuje na Downing Streetu, Larryja. “Če lahko Dilyn in Larry presežeta svoje občasne težave, jih lahko tudi konservativna stranka,” je dejal.

Truss predstavila novo ministrsko ekipo

Truss je takoj po prevzemu položaja že imenovala svojo ministrsko ekipo. V njej je nekaj novih ministrov, predvsem na najbolj ključnih položajih, nekateri pa so svoje funkcije obdržali. Sestavila je zelo raznoliko ekipo.

Truss je najprej imenovala podpredsednico vlade. To je postala Therese Coffey, ki bo sicer opravljala vlogo ministrice za zdravje in socialne zadeve. Coffey je dolgoletna politična zaveznica Truss, nazadnje pa je opravljala vlogo ministrice za delo v kabinetu Borisa Johnsona, poroča britanski BBC.

Liz Truss in njen mož Hugh O'Leary.
Toby Melville/REUTERS (Liz Truss in njen mož Hugh O’Leary.)

Novi finančni minister je postal Kwasi Kwarteng, nekdanji državni sekretar v Johnsonovi vladi. Na splošno velja za tesnega zaveznika Liz Truss, navaja BBC. Prevzel bo odgovornost za britanske državne finance, medtem ko naraščajoče cene energije povzročajo skrbi gospodinjstvom in podjetjem, s čimer se nova vlada med drugim namerava spopasti s pomočjo večmilijardnega svežnja ukrepov in nižanjem davkov.

Mesto zunanjega ministra v novi vladi prevzema James Cleverly, na tem položaju pa bo nasledil prav Truss. Njegova glavna naloga bo odziv na vojno v Ukrajini, sicer pa za Cleverlyja to ne bo povsem neznan položaj, saj je že v preteklosti opravljal različne funkcije na zunanjem ministrstvu. V Johnsonovi vladi je bil sicer minister za izobraževanje.

Položaj notranje ministrice bo prevzela Suella Braverman, ki se je tudi sama potegovala za položaj premierke in vodje konservativne stranke. Med njenimi prednostnimi nalogami bo vladni načrt za pošiljanje prosilcev za azil v Ruando, ki je spodbudil številne kritike in vlado postavil pred različne izzive. Bravermanova je po poklicu odvetnica, v preteklosti pa je opravljala tudi vlogo generalne državne tožilke.

Do spremembe je prišlo tudi na položaju poslanca, ki je odgovoren za parlamentarno disciplino svojih kolegov iz konservativne stranke. Johnsonovo imenovanje Chrisa Pincherja na ta položaj je bilo eden od ključnih faktorjev, ki je pripomogel k odstopu nekdanjega premierja. Ta položaj bo sedaj kot prva ženska v zgodovini konservativne stranke prevzela Wendy Morton.

Brez sprememb pa ostaja ministrstvo za obrambo, na čelu katerega bo ostal Ben Wallace. Ta položaj zaseda od julija 2019, veljal pa je tudi za enega od favoritov za Johnsonovega naslednika, a je mnoge presenetil z odločitvijo, da ne bo kandidiral, na koncu pa je v tekmi za položaj na čelu britanske vlade in konservativne stranke podprl Truss.

Liz Truss je tako po poročanju BBC in tujih tiskovnih agencij sestavila raznoliko ministrsko ekipo, pri čemer prvič v zgodovini nobenega od štirih najvišjih položajev v britanski vladi – predsednika vlade, finančnega, notranjega ali zunanjega ministra – ne bo zasedal bel moški.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje