Kako je lahko Dunaj najprijetnejše in hkrati najbolj neprijazno mesto

Magazin 26. Dec 202214:22 1 komentar
PROFIMEDIA

Izšla je nova lestvica mest za leto 2022, v katerih je življenje najbolj prijetno. Britanski The Economist je za najprijetnejše mesto razglasil Dunaj. "Stabilnost in dobra infrastruktura sta glavni čar mesta za njegove prebivalce, skupaj z dobro zdravstveno oskrbo in obilico možnosti za kulturo in zabavo," navaja poročilo. Hkrati pa v raziskavi Expat City Ranking 2022 Dunaj zaseda zadnje mesto v kategoriji prijaznost, za N1 Srbija piše Marina Fratucan.

Med 173 najboljšimi mesti, v katerih je življenje najbolj prijetno, je drugo mesto zasedlo glavno mesto Danske Köbenhavn, sledi mu švicarski Zürich, sledita dve mesti v Kanadi – Calgary in Vancouver, nato pa še eno švicarsko – Ženeva, nato Frankfurt v Nemčiji, osmi je kanadski Toronto, deveti Amsterdam. Deseto mesto si delita japonska Osaka in avstralski Melbourne, ki je laskavi naziv najbolj prijetnega na svetu nosil od leta 2011 do 2018, ko je ta naslov v letih 2018 in 2019 prevzel Dunaj.

Glavno mesto Francije Pariz je zasedlo 19. mesto, kar je 23 mest višje kot lani. Prestolnica Belgije Bruselj je 24., takoj za kanadskim Montrealom. London je uvrščen na 33. mesto na svetu po kakovosti življenja, španska Barcelona in Madrid pa na 35. oziroma 43. mesto. Italijanski Milano je na 49. mestu, ameriški New York na 51., kitajski Peking pa na 71. mestu.

Kriteriji, po katerih ustvarjalci britanskega Economista uvrščajo mesta, so: poslovno okolje, dostopnost blaga široke potrošnje, stanovanjske razmere, zdravstvena oskrba, kakovost vode, kakovost zraka, javne storitve in promet, šole in izobraževanje, kulturno okolje, rekreacija ter kulturno in politično stanje.

Najbolj neprimerno mesto za življenje je letos sirski Damask, kjer divja vojna.

Dunaj najbolj neprijazen

Dunaj je hkrati z nazivom najboljšega prevzel tudi naziv najbolj neprijaznega. V raziskavi “Expat City Ranking 2022” je Dunaj zasedel zadnje mesto v kategoriji prijaznost. Raziskavo je izvedla Internations, mreža ljudi, ki živijo in delajo v tujini.

Kar 46 odstotkov sodelujočih pravi, da so Dunajčani neprijazni, 54 odstotkov trdi, da na Dunaju težko najdejo prijatelje, 32 odstotkov pa jih meni, da so nezadovoljni s svojim družabnim življenjem v avstrijski prestolnici.

Vendar pa je po tej raziskavi glavno mesto Avstrije dobro uvrščeno v kategorijah: potovanja, javni promet, zdravje in dobro počutje. Poleg tega Dunaj ni predrag in je po indeksu osebnih financ na devetem mestu na svetu.

Za srbsko pisateljico Barbi Marković, ki v avstrijski prestolnici živi že 13 let, je Dunaj “udoben”, a kot pravi “ni za vse prebivalce”. “Ko dovolj dolgo živiš v mestu, naletiš na njegove različne obraze. Dunaj je bil pogosto nepričakovano prijazen do mene. Vendar pa obstaja kliše domačinov o nejevoljnosti, a verjetno ne gre za neprijaznost, s katero se soočajo prišleki,” je povedala Marković.

Fotograf Dejan Petrović, ki je tam živel 20 let, je Dunaj opisal kot čuden. Kot je povedal, je to mesto “na videz umirjeno, kulturno in organizirano, pod gladino pa je morje nezadovoljstva, arogance, nestrpnosti in jeze, ki vedno privre na površje, ko kaj potrebuješ”. Dodal je, da je ta nevljudnost večinoma povezana z državnimi institucijami, tradicionalnimi avstrijskimi restavracijami in kavarnami, kaže se pa predvsem pri starejši populaciji.

Sodobni Dunaj, ki zadnjih 25 let počasi prevzema mesto, je drugačen, bolj odprt, bolj mednaroden, bolj sprejemljiv, prijaznejši. Dunaj iz časov pred devetdesetimi počasi izginja, ostaja le še atrakcija za turiste, ki se iz (kdo ve) kakšnega razloga odločijo za obisk kakšne zastarele “avstro-ogrske” restavracije z nejevoljnim osebjem, je še opisal Petrović. Po njegovem mnenju priseljevanje, mladi Avstrijci in globalizacija to zaspano mesto počasi spreminjajo v sodobno metropolo srednje Evrope.

“Tega ne verjamem”

Urednik strani balkanstories.net Kristofer Baumgartner, ki živi in dela na Dunaju in pogosto obiskuje balkanske države, se ne strinja z raziskavo Expat City Ranking. “Ne verjamem, da so ljudje na Dunaju manj prijazni do tujcev v primerjavi z drugimi velikimi mesti. Resda niso tako ‘prijazni’ kot Beograjčani, so pa podobni Zagrebčanom ali recimo Rimljanom,” je povedal Baumgartner za portal N1 Srbija.

Dodaja, da je v zvezi z omenjeno raziskavo več problematičnih stvari, “narejena je bila na zelo majhnem vzorcu ljudi, tujcev, ki so na visokih položajih in iz le nekaj držav zahodne Evrope. Če pogledate današnjo gospodarsko strukturo na Dunaju, boste videli, da ljudje, ki so bili vključeni v raziskavo, delajo v državah Balkana oziroma vzhodne Evrope. V teh državah so ljudje na splošno bolj topli in prijazni kot v zahodnih državah, kot je Avstrija. Če pridete iz Beograda ali Novega Sada, boste gotovo rekli, no, ti ljudje na Dunaju so res nesramni,” pravi Baumgartner.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

Baumgartner spomni, da je danes skoraj polovica prebivalcev Dunaja prva ali druga generacija priseljencev, okoli 10 odstotkov prebivalstva pa prva ali druga generacija priseljencev iz nekdanje Jugoslavije. “Torej so Dunajčani tako kot tisti, ki so prišli pred desetimi generacijami. Povedati, da je Dunaj neprijazen, pomeni, da so vsi ti priseljenci kar naenkrat postali neprijazni. S tem se ne strinjam. Obenem je Dunaj eno izmed mest z največjo rastjo prebivalstva v Evropski uniji. Večina novih ljudi prihaja iz tujine. Mislim, da še ne bi prišli, če bi bil Dunaj res tako neprijazen,” še pove urednik omenjene spletne strani.

“Seveda ne trdim, da na Dunaju ni rasizma. Tega je kar veliko, tudi do priseljencev iz nekdanje Jugoslavije. Zagotovo pa ga ni več in ni nevarnejši kot v drugih mestih in državah Evropske unije,” sklene Baumgartner.

Po omenjeni raziskavi “prijaznosti” je španska Valencia najbolj priljubljeno mesto med zaposlenimi, sledita ji Dubaj in Mexico City. Čisto na repu lestvice, pred Dunajem, sta nemški mesti Frankfurt in Hamburg.

***

Avtorica članka: Marina Fratucan, N1 Srbija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje