Kevin Spacey na zaslišanju v primeru obtožnic spolnega napada molčal

Svet 16. Jun 202214:43 0 komentarjev
Kevin Spacey gre na sodišče
PROFIMEDIA

Hollywoodski igralec Kevin Spacey odločno zanika obtožbe o spolnem napadu na tri moške, je na obravnavi primera na londonskem sodišču dejal njegov odvetnik. Sodnik Tan Ikram je Spaceyju, ki se je obravnave deležil, odobril brezpogojno varščino do naslednjega zaslišanja, ki bo 14. julija.

Na zaslišanju, ki je trajalo 28 minut, ali po njem 62-letni igralec Kevin Spacey ni podal nobenih uradnih izjav. “Gospod Spacey odločno zanika vsa kazniva dejanja v tem primeru,” je sodišču povedal njegov odvetnik Patrick Gibbs.

Spacey je po objavi obtožnice prejšnji mesec dejal, da je nad odločitvijo razočaran. “Prostovoljno se bom pojavil v Združenem kraljestvu takoj, ko bo to mogoče, in se branil pred temi obtožbami, za katere sem prepričan, da bodo dokazale mojo nedolžnost,” je takrat dejal v izjavi za javnost.

V Angliji in Walesu so prvi nastopi na sodiščih večinoma postopkovnega značaja. Na njih tožilci predstavijo obtožbe, sodnik določi varščino, obtožencem pa običajno ni treba podati uradnega zagovora. Primer nato roma na kronsko sodišče, kjer imajo sodniki v primeru obsodbe večja pooblastila za izrekanje kazni. Kronsko sodišče v Southwarku v Londonu je prejšnji mesec sporočilo, da je odobrilo obtožnico proti Spaceyju.

Prvi dve obtožnici spolnega napada sta iz marca 2005 in se nanašata na istega moškega, ki je zdaj star 40 let. Vsebina tretje obtožnice sega v avgust 2008 in se nanaša na moškega, ki je zdaj star 30 let, medtem ko naj bi se spolni napad iz četrte obtožnice zgodil aprila 2013 proti tretjemu moškemu, ki je zdaj prav tako star 30 let.

V skladu z angleško zakonodajo ni mogoče identificirati nobene od domnevnih žrtev. Podrobnejša seznanitev medijev z vsebino obtožnic bi namreč lahko povzročila morebitno vplivanje na porotnike, še navaja AFP.

Obtožbe zoper Spaceyja so se sicer prvič pojavile pred nekaj leti v ZDA. Spacey je bil takrat eden od najvplivnejših ljudi v Hollywoodu, ki se je soočil z očitki v okviru gibanja Me Too, ki je pozivalo žrtve spolnega nasilja, da spregovorijo o zlorabah.

To je spodbudilo preiskavo londonske policije, ki je zbirala dokaze o morebitnih Spaceyjevih kaznivih dejanjih v času, ko je vodil londonsko gledališče The Old Vic. Londonska metropolitanska policija je nato v ponedeljek sporočila, da je bil igralec uradno obtožen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!